Hámori Luca az olimpián: viták és előrejelzések

A magyar ökölvívó, Hámori Luca figyelmet keltő teljesítményt nyújt az olimpián. Következő ellenfele, az algériai Imane Khelif, nemzetközi bokszversenyeken való részvételétől való eltiltása miatt vált vitatémává, mivel biológiailag nem sorolható be nőként. Khelif előző mérkőzése mindössze 46 másodpercig tartott, miután ellenfele, Angela Carini nem volt hajlandó folytatni a küzdelmet Khelif ütéseinek ereje miatt. Carini később bocsánatot kért a meccs utáni viselkedéséért, de továbbra is fenntartja, hogy veszélyben érezte a testi épségét. Hámori Luca széleskörű támogatást élvez Magyarországon, és készen áll a következő meccsre Khelif ellen.

Az algériai ökölvívó, Imane Khelif, aki biológiailag férfi, de a női 66 kg-os kategóriában versenyez, vitát váltott ki a párizsi olimpián. Khelif 46 másodperc alatt legyőzte az olasz Angela Carinit, ami online visszhangot váltott ki. Mémek és bejegyzések, amelyek Khelifot Mike Tysonhoz hasonlították, terjedtek el, néhányan pedig egy meccset sürgettek közöttük. Khelif, aki nőként született, egy olyan állapottal rendelkezik, amely férfi kromoszómákat és magasabb tesztoszteronszintet okoz. Ez kizárta őt a 2023-as világbajnokságról, de az olimpián versenyezhetett. Az Algériai Olimpiai Bizottság támogatja Khelifot, állítva, hogy áldozata egy rágalmazó kampánynak. A helyzet felhívja a figyelmet a sportban lévő nemazonosság kérdéseire és a biológiai nem meghatározásának bonyolultságára.

Érdekes módon a South Park című televíziós műsor egy 2019-es epizódjában, amelynek címe "Board Girls", egy hasonló forgatókönyvet jósolt meg. Az epizódban egy Heather Swanson nevű karakter, aki a késő birkózó ikon, Randy Savage-ra hasonlít, dominál egy az olimpiához hasonló versenyen. Ez a párhuzam a fikció és a valóság között különösen figyelemre méltó, tekintettel az olimpián kibontakozó aktuális eseményekre.

Hámori Luca, a magyar ökölvívó, az algériai Imane Khelif ellen lép majd ringbe a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Hámori győzelmet aratott az ausztrál Marissa Williamson ellen, így bejutott a legjobb nyolc közé. Khelifet korábban kizárták egy világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt. Khelifel kapcsolatos részvétel körüli vita globális felháborodást váltott ki. Aggodalmak ellenére Hámori a céljaira összpontosít, és eltökélt a győzelemre. A nemzetközi szövetség elnöke felfedte, hogy mindkét ökölvívónak XY kromoszómái vannak, amelyek tipikusan a férfiaknál találhatók. A világbajnokság előtt nem végeztek tesztoszteronszint-tesztelést, ahol a boxerek más teszteken buktak el. Hámori üzenete szerint „ha fiú, ha lány, le akarja győzni” Khelifet.

Bedő Dávid, a Momentum mozgalom elnökségi tagja és frakcióvezetője szerint Helif nő, nem transznemű és nem biológiai férfi, így szombaton a magyar Hámori Luca egy másik nővel bokszol majd a 66 kilogrammosok mezőnyében. Bedő Dávid szerint az algériai bokszoló minden bizonnyal interszexként született, azaz egy olyan fejlődési rendellenességgel, ami miatt magasabb a tesztoszteron-szintje. A sportszerűtlenség nem az, hogy Imane Helif magasabb tesztoszteron-szinttel „férfiként versenyez a női kategóriában”, hanem az, hogy sok éven keresztül úgy edzett, hogy fejlődési zavarát nem kezelte a felkészülési időben hormonblokkolókkal.

Hámori Luca és Imane Khelif augusztus 3-án, szombaton hivatalosan 17:22-kor fog megmérkőzni a negyeddöntőben, amit természetesen az Indexen is élőben közvetíteni fogunk. Hámori Luca a Facebook-oldalán kifejtette, hogy nem tudnak elijeszteni, és minden tőle telhetőt meg fog tenni a győzelem érdekében. "Egyet megígérhetek nektek…minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a győzelem érdekében és küzdeni fogok amíg csak lehet! Ne aggódjatok vigyázok magamra, szurkoljatok értem továbbra is, hiszen most már az olimpiai érem a cél!" – írta a magyar sportoló.

A vitát tovább fokozza, hogy a műsorvezető, Vujity Tvrtko is megszólalt az ügyben, elítélve a sportvezetők döntéseit és a helyzetet szégyennek nevezve. Tvrtko szerint a sportvezetők évekig nem adtak konkrét és egyértelmű válaszokat, és engedték, hogy ez a probléma az olimpia kellős közepén robbanjon. A műsorvezető üzenetében biztató szavakkal fordult Hámori Lucához: "Szóval a döntés megszületett: holnap Imane Khelif újra ringbe lép! Azon kívül, hogy HAJRÁ, HÁMORI LUCA; ezúttal azt is leírom: VIGYÁZZ MAGADRA!".

Angela Carini, Khelif első ellenfele, aki a meccsüket követően nem fogott kezet az algériai bokszolóval, bocsánatot kért az elmaradt kézfogásért. Carini elmondása szerint sajnálja az ellenfelemet az őt ért támadások miatt, és tiszteletben tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését, hogy Khelif indulhat az olimpián. Hozzátette, hogy ha legközelebb találkozna Heliffel, megölelné. A NOB szóvívője, Mark Adams szerint Khelif nőnek született, nőként anyakönyvezték, nőként élte az életét, nőként bokszolt, és minden okmányában nőként szerepel.

(Borítókép: Imane Khelif 2024. augusztus 1-jén. Fotó: Fabio Bozzani / Anadolu / Getty Images)