Kamala Harris és Donald Trump kampányfinanszírozása és közvélemény-kutatási előnye

Az amerikai elnöki kampányok finanszírozása és a közvélemény-kutatások eredményei mindig is fontos szerepet játszottak a politikában. Kamala Harris, aki hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett, jelentős pénzügyi támogatást kapott, és a közvélemény-kutatásokban is előnyt mutat Donald Trump volt elnökkel szemben.

Kamala Harris kampányához egyetlen hét alatt 200 millió dollár támogatás gyűlt össze. Ez az összeg körülbelül hetvenmilliárd forintnak felel meg, ami rendkívül magasnak számít egy politikai kampány esetében. Joe Biden elnök kampányára a lemondása előtti hetekben már kevesen áldoztak, és a Donald Trump elleni tévévitában való gyenge szereplése után a kampány gyakorlatilag véget ért. A vita során a nézők láthatták, hogy Biden fizikailag és mentálisan már nem olyan állapotban van, mint korábban.

A Demokrata Párt belső feszültségei a vita után kezdődtek, mivel Biden és stábja úgy érezte, hogy az elnöknek még van esélye legyőzni Trumpot, míg a párt szavazói és vezető politikusai aggódtak Biden állapota miatt. A Race to the WH weboldal adatai szerint Kamala Harris átvette a vezetést az aggregált választói pollokban, 47%-os eredménnyel szemben Donald Trump 46,9%-os eredményével. Az elektori szavazatok alapján azonban Trump áll nyerésre, 275 elektori szavazattal szemben Harris 256 voksával. Összességében Trumpnak 54,9%-os, Harrisnek pedig 44,6%-os esélye van a győzelemre, ha az elektori rendszer sajátosságait is figyelembe vesszük.

A közvélemény-kutatások szerint Kamala Harris először előzte meg Trumpot, és jelenleg 47 százalékon áll, szemben a volt elnök 46,9 százalékával. Nate Silver választási elemző és statisztikus előrejelző modellje szerint Harris minimális előnyt élvez: 44,8 százalékon áll, szemben Trump 44,1 százalékával. A Race to the WH modellje szerint Trump előnye az elektori versenyben csökkent az elmúlt két hétben, mióta Harris lett a demokraták várható jelöltje. Júniusban még 302 elektori kollégiumi szavazatot jósoltak neki, szemben a demokraták 236 szavazatával. Harris kampányának elindítása óta a közvélemény-kutatási eredmények javulását mutatják, csökkentve ezzel a lemaradását Trumppal szemben.

Kamala Harris, aki az USA első fekete női és első dél-ázsiai gyökerekkel rendelkező női elnökjelöltje, hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett. Ha a választáson legyőzi Donald Trumpot, ő lenne az Egyesült Államok első női elnöke. Az 59 éves Harris Kaliforniában, Oaklandben született, és ő az első elnökjelölt a demokrata párt közel 200 éves történetéből, aki egy nyugati államból jut el az elnökjelöltségig. A várakozások szerint Harris hétfőig alelnökjelöltjét is megnevezi. Jaime Harrison demokrata pártelnök bejelentése szerint Harris hivatalosan is megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges szavazatokat a párt jelölőgyűlésétől. A jelölést várhatóan jövő héten fogadja el hivatalos keretek között, és ezt ő maga is megtiszteltetésnek és „történelmi pillanatnak” nevezte.