Anastacia és Kós Hubert: Sikerek és kihívások

Anastacia, az amerikai énekesnő a Paloznaki Jazzpikniken nyitó koncertjén gratulált Kós Hubertnek, Magyarország első aranyérmesének a párizsi olimpián. Az énekesnő az RTL-nek adott interjúban beszélt menopauzájáról és korábbi mellrákja legyőzéséről is.

Anastacia csütörtök este lépett fel a Paloznaki Jazzpikniken, ahol a színpadról küldött üzenetet Kós Hubertnek, aki 200 méteres hátúszásban szerezte meg Magyarország első aranyérmét a párizsi olimpián. Az énekesnő a Fókusznak adott interjújában nyíltan beszélt a menopauzával kapcsolatos tapasztalatairól, elmondva, hogy korábban agydaganattól tartott, míg rá nem jött, hogy a tünetek a klimax részei. Anastacia, aki jelenleg 55 éves, először 2003-ban szembesült a mellrákkal, amit legyőzött, de a betegség tíz évvel később kiújult, ami miatt masztektómiára szánta el magát.

Kós Hubert útja az olimpiai aranyig már három és fél éves korában kezdődött, amikor megkapta az első úszóleckéit. Az úszó, aki március 21-én töltötte be a 21. életévét, hosszú évek munkájával érte el pályafutása csúcsát. Az első lépések és a sportági technikai tudás megalapozása minden sportoló életében kulcsfontosságú, és Kós Hubert esetében is ezek az alapok biztosították a későbbi sikereket. A Paris La Defense Arénában, a döntő előtti pillanatokban talán végigpörögtek fejében azok az évek, amelyek során három magyar edző segítette elő a fejlődését.

Az első edző, Kállay Katalin, aki 2006-ban találkozott először a kis Huberttel a Komjádi uszoda tanmedencéjében, fontos szerepet játszott az úszó pályafutásának kezdeti szakaszában. Kós Hubert gyermekkora óta eltökélt és kitartó munkával készült fel arra, hogy egy nap olimpiai bajnok lehessen. A 100 méteres pillangóúszásban azonban nem sikerült bejutnia a döntőbe, ahol a legjobb 16 közé a 14. idővel bekerülő Kós a futamában a 8. lett. Kós többek között az olimpiai cimvédő Caleb Dressellel és a 2023-as világbajnok Maxime Grousset-val úszott egy futamban, és bár az első ötvenen még jól tartotta magát, a táv végére elfogyott, és visszacsúszott a nyolcadik helyre, végül a 16. lett az idők alapján.

Milák Kristóf, a 200 pillangón ezüstérmes, szintén részt vett a 100 pillangó középfutamában, ahol folytatta jó formáját, és miután az előfutamokban is ő úszta meg a legjobb időt, a középfutamokból is a leggyorsabb úszással ment tovább. Milák erősen kezdett a futamában, már 30 méter után fél testhosszal vezetett, 50-es részideje jobb volt, mint délelőtt, és bár a második ötven végén fogyott az előnye, így is tisztán első lett, délelőtti idejénél két tizeddel gyengébben úszott, de az 50,39 másodperc a két elődöntőt összevetve is a legjobb volt. A 100 pillangóját szombat este 20.30-tól rendezik majd.

: RTL-nek adott interjú, Anastacia : Kós Hubert úszó pályafutása : Párizsi olimpia, 100 pillangó elődöntő eredmények