Milák Kristóf és Kós Hubert a 100 méter pillangó elődöntőjében

Milák Kristóf az előfutamok legjobb idejével, míg Kós Hubert nem jutott tovább a 100 méteres pillangóúszás elődöntőjéből a párizsi olimpián.

Milák Kristóf, aki három évvel ezelőtt Tokióban Európa-csúccsal lett második ebben a számban, 50.19 másodperces idővel nyerte meg az előfutamát, és ezzel az összesített legjobb időt érte el. A délelőtti előfutamok után a középdöntőben 50,38 másodperces idővel ismét a legjobb időt produkálva jutott be a döntőbe. Kós Hubert, aki a 200 méteres hátúszásban szerzett aranyéremmel már biztosította helyét a magyar úszósport történetében, 51.58 másodperccel a 14. helyen jutott tovább az előfutamokból, de a középdöntőben 52,22-es idővel nem sikerült bekerülnie a döntőbe.

A Honvéd sportolója, Milák Kristóf szokásának megfelelően nem nyilatkozott a sajtónak, de széles mosollyal az arcán távozott az interjúzónából. Kós Hubert viszont elmondta, hogy az előző éjszakán alig tudott aludni, és bár csak három órát pihent, elégedett volt a teljesítményével. Hozzátette, hogy a döntőbe jutáshoz valószínűleg egyéni csúcsra lesz szükség, de ha nem is sikerül, ő már elégedett, hiszen olimpiai bajnok. A középdöntő után Kós elárulta, továbbra is hihetetlen boldogságot érez, aranyérmére pedig jelenleg édesanyja vigyáz itt, Párizsban.

A párizsi olimpia első magyar aranyérmesének, Kós Hubertnek a terve az ünneplésre egy nagy és pihentető alvás volt, mivel a 100 pillangón is szeretné kiúszni magából a maximumot. Mindkét magyar úszó a harmadik előfutamba kapott besorolást, ahol Milák a hatodik, Kós pedig a kilencedik nevezési idővel rendelkezett.

A Paris La Défense Aréna környékén hatalmas érdeklődés övezte az eseményt, ahol az úszófanatikus rajongók több mint másfél kilométeres sorban vártak, hogy bejussanak az olimpiai úszószámok helyszínére. A középdöntőt 21.05 órakor rendezik, míg a finálé szombaton kerül megrendezésre.

Az este a női 200 vegyes középdöntőjével zárult, magyar érdekeltség nem volt, Hosszú Katinka 2:06,12-es világcsúcsától pedig elég messze még a mezőny.