Óriási változások és virtuális időutazás az olimpián, míg a nyitóünnepség rendezője halálos fenyegetéseket kap

Majdnem negyvenötször több sportoló vesz részt a nyári olimpiai játékokon Párizsban, mint az első újkori olimpián, Athénban 1896-ban. A Google Maps új virtuális valóság funkciója pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók megnézhessék, hogyan nézett ki az adott helyszín több száz évvel ezelőtt, miközben a nyitóünnepség művészeti vezetője halálos fenyegetéseket kap.

Az olimpia mindig is lenyűgöző esemény volt, de az idők során jelentősen megváltozott. A mostani játékokon 206 nemzet 10 500 sportolója vesz részt, és a helyszínek Párizson túl több nagyvárosban és akár a francia polinéziai Tahitiban is megtalálhatók. Az atlétikai program már az első versenynapján világcsúcsot hozott, ugyanis az amerikai 4x400-as vegyesváltó csapat az előfutamban 3:07.41-es idővel új világrekordot állított fel.

A Google Maps új VR funkciója a felhasználókat a múltba repíti, bemutatva nekik, hogy az adott helyszín hogyan nézett ki korábban. A vállalat a Google I/O eseményen jelentette be a programot, és most már elérhető az eredmény.

Az Élő Nézet funkció már régóta segíti a felhasználókat az eligazodásban, de az új VR funkcióval most már a helyszínek történetét is megismerhetik. Párizsban például az Eiffel-toronyhoz kapcsolódóan láthatóvá válnak az 1900-as évek alternatív építészeti koncepciói és az ideiglenes nemzeti pavilonok, amelyeket a Szajna mentén állítottak fel a világkiállításra.

A Google "Arts & Culture" programja keretében, az Ubisofttal közösen, hamarosan további látnivalókat is hozzáadnak a funkcióhoz, így például a Notre-Dame-székesegyházat is megcsodálhatják majd a felhasználók abban a formában, ahogyan az 1789-ben kinézett.

Azok számára, akik nem tudnak elutazni, a Google Street View-n keresztül otthonról is élvezhető a virtuális időutazás, így a múltbeli Párizs is felfedezhető. A 4x400 vegyes váltó döntője augusztus 3-án, este 20.55-kor kerül megrendezésre, ahol az amerikai csapat megpróbálja megvédeni világcsúcsát.

A francia ügyészség vizsgálatot indított Thomas Jolly, az olimpiai játékok nyitóünnepségének művészeti vezetője elleni halálos fenyegetések és internetes zaklatás miatt. Jolly kedden tett feljelentést az őt érő online zaklatás és a fenyegetések miatt. A francia média arról számolt be, hogy az online gyalázkodások nagy része angol nyelven történt, és jelentős részük az Egyesült Államokból származott.

A nyitóünnepség egyik vitatott jelenete, amelyet a katolikus egyház és szélsőjobboldali politikusok is kritizáltak, nem Da Vinci "Az utolsó vacsora" festményét imitálta, hanem a görög Dionüszosz interpretációját, amely az emberek közötti erőszak abszurditását próbálta tudatosítani. A szervezők bocsánatkérésükben hangsúlyozták, hogy nem állt szándékukban tiszteletlennek lenni egyetlen vallási csoporttal szemben sem, és a nyitóünnepség a közösségekben lévő toleranciát próbálta ünnepelni. Thomas Jolly szintén azt mondta, hogy nem állt szándékában a megbotránkoztatás, és a sokszínűségről akart beszélni.