Till Tamás eltűnésének megoldása

Till Tamás szülei a helyiektől értesültek arról, hogy a bajai tanyán megtalálták eltűnt fiuk csontjait, a rendőrség csak később kereste meg őket. A család számára a felfedezés újra felszakította a régi sebeket, és bár a bizonytalanság véget ért, a gyász feldolgozása most kezdődik.

Till Tamás, aki 2000 májusában tűnt el 11 éves korában, szülei a helyiektől szerezték meg az információt, hogy fiuk maradványait megtalálták egy bajai tanyán. Az édesapa, Till Mátyás az RTL Híradónak elmondta, hogy maga ment a helyszínre, hogy érdeklődjön a részletekről. A rendőrség csütörtöki sajtótájékoztatóján számoltak be részletesen az ügyről.

A gyilkosság gyanúsítottja egy idős esztergályos vállalkozó volt, aki azóta öngyilkos lett. A helyiek jól ismerték, és meglepődtek, amikor kiderült, hogy köze lehetett Till Tamás eltűnéséhez. A rendőrség emberölés gyanúja miatt folytatja a nyomozást, de eddig még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként.

A gyermekotthon korábbi lakója vallomásában említette, hogy egy ismerőse, K. Péter segített a vállalkozónak elásni egy holttestet. K. Péter és az esztergályos vállalkozó is öngyilkos lett, ami Végh József kriminálpszichológus szerint a bűntudatuk miatt lehetett.

A gyermekotthon lakója szerint az esztergályos vállalkozó egyszer nem az intézetbe ment a fiúkért, hanem a strandon kereste fel őket, és kérte őket, hogy menjenek el vele betonozni. Péter, aki elment a vállalkozóval, egy gyermekholttestet talált a betonban, és bár a vállalkozó megfenyegette, hogy ha beszél, rosszul jár, végül pénzt adott neki.

Till Mátyás elmondta, hogy a család számára a mostani fejlemények nagyon megviselőek, felesége belebetegedett, és rengeteg kérdésük van kisfiuk eltűnéséről. A gyász feldolgozása most kezdődhet meg, miután a bizonytalanság véget ért, és a család tudja, mi történt a gyermekükkel. Végh József szerint a biztos rossz tudása jobban kezelhető lelkileg, mint a bizonytalanság, és idővel a helyzet javulhat.

A DNS-vizsgálat elvégzése után azonban még mindig kérdéses, hogy a megtalált maradványok valóban Till Tamásé-e. A csontok állapotából a szakértőknek nehéz lesz megállapítani a halál okát és körülményeit, mivel lágy szövetek már nincsenek, vagy csak nagyon rossz állapotban maradtak. A szülők nyálmintájából várhatóan azonosítják a maradványokat, de Till Mátyás szerint még mindig van egy százalék esély arra, hogy nem a fiukat találták meg.

A család a mai napig érintetlenül őrzi Till Tamás törölközőjét és a biciklijét, amivel az utolsó útjára indult. A kerékpárt három hónappal az eltűnése után találták meg annak a férfinak a telke mellett, akinek a házából most előkerült a holttest.

A nyomozásban új fejlemény, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségtől június 11-én érkezett információ alapján a bajai gyerekotthon egykori lakója, talán pénzért, talán fenyegetés hatására, részt vett 2000-ben egy gyerekholttest elásásában. Lehetséges, hogy valaki nyomozási alku reményében adta át az információt, ami áttörést hozott az ügyben.

A megtört szülők rendkívül szerény anyagi körülmények között élnek, és a nyugdíjas éveikre félretett pénzük elment az édesanya gyógykezeléseire. Ha valaki támogatná őket, Tillné Vörös Katalin számlaszámára utalva megteheti: 51000194-11902078.