Svédország csúcsmodern légi korai figyelmeztető repülőgépeket és rakétákat küld Ukrajnának

Svédország 1,3 milliárd dollár (kb. 428,5 milliárd forint) értékű katonai segélycsomagot ad Ukrajnának, amely a légvédelemre koncentrál, és ez a legnagyobb támogatás, amit az ország eddig nyújtott Kijevnek.

A szerdán bejelentett, sorban a 16. svéd támogatási csomag főként légvédelmi eszközöket, tüzérségi lőszereket és páncélozott járműveket tartalmaz, amelyek Ukrajna prioritási listájának élén szerepelnek. A csomag kiemelkedő eleme két SAAB ASC 890 típusú svéd gyártmányú légi korai figyelmeztető és irányító repülőgép, amelyek az ukrán légvédelmet erősítik, és kiegészíthetik az amerikai F-16-os vadászgépeket, melyekből Belgium is felajánlott harmincat Ukrajnának. Ezek a repülőgépek, melyek Erieye radarral vannak felszerelve, képesek azonosítani a bejövő cirkálórakétákat, drónokat, valamint szárazföldi és tengeri célpontokat, és hatékony megfigyelési területük több mint 500 000 négyzetkilométer.

Továbbá Svédország AIM-120 AMRAAM föld-levegő és levegő-levegő rakétarendszereket is szállít, melyeknek 70 kilométeres hatótávolságuk van, és leselejtezett PBV 302 páncélozott csapatszállító járműveket, harckocsikat, 155 mm-es lőszereket, valamint műholdas kommunikációs eszközöket is átadnak Ukrajnának. Ezzel egyidejűleg Svédország vállalja, hogy ideiglenesen gyengül a saját légvédelmi képessége.

Az új segélycsomaggal együtt Svédország már 3,7 milliárd euró (1433 milliárd forint) értékben nyújtott katonai segítséget Ukrajnának, amivel a világon a hatodik legnagyobb támogatója az országnak az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Dánia és Hollandia után. A svédek további évi 2,1 milliárd eurós támogatást ígértek 2025-re és 2026-ra. A most átadott megfigyelőgépek pótlására Stockholm már berendelte a Saab hadiipari vállalattól a Saab GlobalEye szállítási dátumait.