A Kongói konfliktus és az orosz zsoldosok

A Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló konfliktus egyre mélyebb válságba süllyed, és a helyzetet az orosz zsoldosok is kihasználják. A helyi lakosság egy része szimpatizál Moszkvával és a megjelenő kelet-európai fegyveresekkel, miközben a nemzetközi figyelem más konfliktusokra összpontosul.

A The Moscow Times beszámolója szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban az erőszak különösen Észak-Kivu tartományban vált elharapódzottá, ahol a szomszédos Ruanda egyes harcosai is részt vesznek a harcokban. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a konfliktus már milliós menekültáradatot eredményezett, és a térség gazdaságát is tönkretette.

Kinsaha a válság kezelésére kész szövetkezni bárkivel, ami az orosz zsoldosok számára kedvező helyzetet teremtett. Az orosz katonai megállapodások célja a helyi konfliktusok visszaszorítása, de az amerikai külügyminisztérium szerint ezek a beavatkozások csak tovább növelték a káoszt, miközben az oroszok fő célja a saját pénzügyi helyzetük javítása volt.

A Wagner csoport, amely a Krím annexióját követően vált ismertté, a helyi bányák kitermelési jogát kapta meg fizetségül a katonai segítségért cserébe. Ezek a félkatonai szervezetek segítettek a helyiek felfegyverezésében és kiképzésében, valamint részt vettek a harcokban is.

A Wagner csoport 2023-as júniusi oroszországi felkelése és vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin halála után úgy tűnt, hogy a kelet-európai zsoldostevékenység véget ér, de Moszkva létrehozta az Africa Corps nevű csoportot, amely gyakorlatilag a Wagner tevékenységét folytatja tovább, bár ezt a Kreml hivatalosan tagadja.

Kongóban, ahol a harcok mellett az ország bővelkedik ásványkincsekben, a félkatonai szervezetek szinte tolonganak. Több magánbiztonsági vállalat is hasonló tevékenységet végez, mint az oroszok. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy 2024 májusában puccskísérlet is történt a fővárosban, amelyben amerikai állampolgárok is részt vettek, ami azt jelzi, hogy bizonyos csoportok külföldi zsoldosok segítségével próbálják megszerezni a hatalmat a Kongóban.