Mogyoróallergia megelőzése csecsemő- és kisgyermekkorban

A mogyoróallergia kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető, ha a gyerekek már csecsemőkoruktól kezdve rendszeresen fogyasztanak mogyorót tartalmazó termékeket. Egy friss kutatás szerint ez az egyszerű étrendi változtatás évente akár 100 ezer életveszélyes mogyoróallergiás esetet is megelőzhet világszerte.

A The Guardian által ismertetett tanulmány szerint azok a gyerekek, akik 4-6 hónapos koruktól kezdve rendszeresen ettek mogyoróalapú nassolnivalókat, 71%-kal kisebb eséllyel váltak mogyoróallergiássá 13 éves korukra, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen ételeket.

Gideon Lack, gyermek allergiákra szakosodott professzor, minden szülőnek azt tanácsolja, hogy már 6 hónapos korban vezessék be a mogyorót gyermekük étrendjébe. Ha a baba ekcémás, akkor már 4 hónapos korban érdemes megismertetni őket a mogyorótermékekkel, mivel náluk nagyobb a kockázata a mogyoróallergia kialakulásának.

A nyugati országokban az utóbbi évtizedek során nőtt a mogyoróallergiások száma. Habár a gyermekek 20%-a kinövi ezt az állapotot, a többségüket az allergia egy életen át kíséri. Ez nemcsak a mogyoró ízének élvezetétől fosztja meg őket, hanem súlyos, akár életveszélyes allergiás reakciókat is kiválthat, ha érintkeznek az allergénnel.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a csecsemőknek nem szabad egész vagy darabolt mogyorót adni, mivel ez fulladásveszélyes lehet. Helyette hetente három alkalommal egy púpozott teáskanálnyi mogyoróvajat javasolnak a biztonságos bevezetés érdekében.