Európai Parlamenti Alkalmazott Irodájában Tartott Házkutatás

A belga rendőrség szerdán házkutatást tartott egy Európai Parlamenti képviselő asszisztensének irodájában és brüsszeli otthonában, az orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás keretében.

A belga ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatás egy olyan vizsgálat része, amely során az Európai Parlament egyes tagjaira irányul a gyanú, hogy a Kreml pénzeli őket az Európa Hangja hírportálon keresztül történő orosz propagandaterjesztés céljából. Az ügyészség szerint az Európai Parlament egy alkalmazottja jelentős szerepet játszhatott ebben a tevékenységben.

Az Európai Parlament szóvivője kijelentette, hogy a parlament kész teljes mértékben együttműködni a bűnüldöző hatóságokkal, és biztosítani fogja a szükséges hozzáférést az irodákhoz, hogy elősegítse az igazságszolgáltatás munkáját, és ezt a jövőben is így fogja tenni.

Az ügy részleteiről az Európai Parlament nem nyilatkozott, azonban egy ismerős szerint Maximilian Krah, az Alternatíva Németországért (AfD) párt képviselőjének munkatársáról van szó. Korábban felmerült a gyanú, hogy Krah pénzt kapott a Kremltől, és idén áprilisban letartóztatták asszisztensét, Jian Guót, aki ellen kínai kémkedés vádjával indult eljárás. Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mivel tanúként kezelik az ügyben.

Az Európa Hangja hírportál, amely csehországi bejegyzéssel rendelkezik, az EU szankcióinak célpontjává vált. Az Európai Unió Tanácsa szerint a portál és közösségi fiókjai aktívan terjesztettek hamis információkat Ukrajnáról és Kreml-barát narratívákat.

Maximilian Krah egy hete lépett vissza az AfD listavezetői helyétől, miután a politikus mögül előbb saját pártja hátrált ki, majd a párttal megszakította a kapcsolatot a francia Nemzeti Tömörülés is. Az eset előzménye az volt, hogy Krah az olasz La Repubblicának úgy nyilatkozott: „Soha nem fogom azt mondani, hogy minden ember, aki valaha SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző lett volna.”