Az Európai Parlament választások előtti helyzete

Az Europe Elects és az Euractiv közös előrejelzése szerint csökken a szélsőjobboldali és a Fidesz támogatottsága, miközben a TISZA Párt jelentős támogatottságot szerzett.

Az Európai Parlament közelgő választásai előtt az Europe Elects civil szervezet és az Euractiv hírportál friss előrejelzése szerint a szélsőjobboldali pártok és a Fidesz támogatottsága Európában egyaránt csökken. A populista és EU-szkeptikus erők gyengülését tovább súlyosbítja a német AfD kizárása, amelynek képviselői így a következő parlamenti ciklusban valószínűleg a függetlenek között foglalnak majd helyet, ami jelentősen korlátozza befolyásukat az európai politikában.

A választások előtti utolsó napokban közzétett előrejelzés a tagállami közvélemény-kutatások és választási eredmények alapján vetíti ki az Európai Parlament lehetséges összetételét. A 720 fős parlamentben a következő képviselői számok várhatók a nagyobb frakciók esetében (zárójelben a változás a jelenlegi állapothoz képest): Európai Néppárt 180 (+2), Szociáldemokraták 138 (-2), Liberálisok 86 (-16), Európai Konzervatívok és Demokraták (ECR) 75 (+7), Identitás és Demokrácia (ID) 68 (+9), Zöldek 56 (-16), Baloldal 39 (+2), Függetlenek 78 (+29).

Az ECR és az ID frakciók, amelyek a szélsőjobboldali, konzervatív és EU-kritikus pártokat tömörítik, támogatottságuk csökkenését tapasztalják, különösen az ID veszített jelentős számú szavazót. A német AfD kizárását olyan vádak előzték meg, mint az oroszokkal való együttműködés, Kínának történő kémkedés és a nácizmussal való szimpátia.

A hagyományos nagykoalíció – a néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok – továbbra is erős többséget képezhetnek a parlamentben, 404 képviselővel rendelkezve. Azonban a néppárti csúcsjelölt, Ursula von der Leyen tervei, miszerint koalíciós ajánlatot kíván tenni az ECR-ben politizáló Olaszország Fivéreinek, zavarba hozhatja ezt az együttműködést, amit a szociáldemokraták elutasítanak.

Magyarországon a Fidesz támogatottsága tovább csökkent, ami mandátumszámban három képviselői hely elvesztését jelenti a jelenlegi ciklushoz képest. A Fidesz jelenleg kilenc, míg a KDNP egy biztos befutónak számító helyre számíthat az Európai Néppártban. Összességében a magyar kormánypárti EP-képviselők a 21 mandátumból csupán 9+1-et tudnak megszerezni, ami az egész ciklusban most először fordul elő.

A TISZA Párt viszont rövid idő alatt jelentős támogatottságot szerzett, amely hat képviselői helyet biztosít számukra az Európai Parlamentben. A Demokratikus Koalíció három helyre számíthat, ami egy helyet jelent a korábbi prognózishoz képest. Ezen kívül a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk egy-egy képviselőt küldhet az uniós törvényhozásba.

A TISZA Párt alelnöke, EP-listájának vezetője, Magyar Péter egy eddig ismeretlen Medián közvélemény-kutatásra hivatkozva Facebook-posztjában arról számol be, hogy Budapesten a Fidesz önkormányzati listája 29 százalékon, a TISZA 24 százalékon, a Karácsony-féle lista 20 százalékon, míg a Vitézy-féle lista 11 százalékon áll. Azonban a Medián legutóbbi felmérése szerint a Szentkirályi vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra: 31 százalék voksolna rá, a főpolgármester által vezetett Párbeszéd-Zöldek–MSZP–DK-listára 23, a Magyar Péter által vezetett Tisza listájára 16, a Baranyi Krisztina MKKP-listára 12, az LMP–Vitézy-listára 7, a Donáth Anna által vezetett Momentum-listára 6 százalék szavazna, míg a Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradt.

A 2024-es európai parlamenti választásokon Magyarországon 11 lista közül lehet választani, és a választásokat 2024. június 9-én tartják, 6.00 órától 19.00 óráig. Az Európai Parlamentben 720 képviselőt választanak meg, Magyarországról 21 képviselőt, ugyanannyit, mint a 2019-es EP-választás során. Az EP-képviselők száma nem haladhatja meg a 750 + 1 (elnök) főt. Az uniós jog alapján minden tagország választási rendszerének biztosítania kell az arányos képviseletet. Magyarország területe egy választókerületet alkot, és a választási rendszer 5%-os küszöböt alkalmaz. Az átjelentkezésre 2024. május 31-én 16 óráig van lehetőség. A választópolgárok tájékoztatását a választási információs szolgálatok működtetése segíti.