A divatiparban továbbra is elvárás a kóros soványság

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint a modellek közel 90 százaléka elégedetlen a testével, és többségük szigorú étrendet követ. A kutatásban részt vevő modellek 88,7 százaléka a sovány vagy kórosan sovány kategóriába sorolható. A vizsgálat során 84 nemzetközi „high-fashion” modellt kérdeztek meg anonim módon, akiknek 23 nyitott kérdésre kellett válaszolniuk a karrierjükről, tapasztalataikról, valamint a testképükkel és életmódjukkal kapcsolatos személyes kihívásokról.

A modellek átlagéletkora 23 év volt, és 17 különböző országból érkeztek, köztük az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Hollandiából, Angliából, Franciaországból, Magyarországról, Lengyelországból, Oroszországból és Spanyolországból.

A résztvevők gyakran beszéltek extrém fogyókúrákról, és nagyobb valószínűséggel említettek testképzavarokkal és pszichológiai problémákkal kapcsolatos tüneteket. A megkérdezettek 78,6 százaléka szigorúan kontrollálja az étkezését, gyakran kihagyja az étkezéseket vagy nagyon keveset eszik, 27,4 százalékuk minimál diétán van, például napi három almát fogyaszt, 40,5 százalékuk extrém módon csökkenti a kalóriabevitelt, és 22,6 százalékuk elvesztette az étkezés feletti kontrollt, falási rohamokat él meg, önhánytatást végez vagy extrém diétát követ.

Dr. Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének PhD-hallgatója és a kutatás egyik szerzője szerint a fiatal modellek, akik szigorú diétákat követnek, túlzottan sportolnak, önhánytatást gyakorolnak vagy hashajtókat használnak, komoly egészségügyi veszélynek teszik ki magukat. A kutatók szerint a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásokkal járhatnak, amelyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csak a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érinthetik.

A kutatás rávilágít arra, hogy elengedhetetlen a divatszakmában dolgozók védelme, egészségügyi szűrésekre és jobb támogatói rendszer kiépítésére lenne szükség. A résztvevők 83,3 százaléka szembesült valamilyen szakmai kritikával, míg 44 százalékuk kapott valamilyen dicséretet. A modellek 63,1 százaléka arról is beszámolt, hogy már nagyon alacsony testtömegnél is túlsúlyosnak érezte magát, és körülbelül 37% említette, hogy jelenleg vagy korábban evészavarokkal küzdött. Pszichológiai problémákat, mint például szorongást, depressziót és öngyilkossági kísérleteket a modellek 48,8 százaléka említett, 16,7 százalékuk pedig pszichoterápiára járt. Emellett 25 százalékuk számolt be arról, hogy átélt már valamilyen fizikai vagy pszichológiai bántalmazást.

Dr. Bogár, aki korábban maga is évekig modellkedett a divatipar legnagyobb szereplőinek kifutóin szerte a világban, hangsúlyozza, hogy a divatszakmának sürgősen át kellene gondolnia az irreális méretkövetelményeit, hogy ne kényszeríthessék a modelleket az egészségüket veszélyeztető viselkedésre. Ez közvetve népegészségügyi problémákat is felvet, hiszen a közösségi médián keresztül fiatal lányok milliói tekintik a kórosan sovány manökeneket „normának” és egyben példaképüknek. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2019-ben 14 millió embernél fordultak elő evészavarok, köztük csaknem 3 millió gyermeknél és serdülőkorúnál. Számos, a közelmúltban megjelent hír szerint a tinédzser lányok körében egyre gyakoribb az ilyen rendellenesség, mely előfordulása a COVID-járvány idején jelentősen megnőtt.