A Hableány és a verőcei hajóbaleset áldozatainak megemlékezése

A Margit hídnál emlékeztek meg a Hableány-katasztrófa és a verőcei hajóbaleset áldozatairól. Az emlékezés során koszorút helyeztek a vízre.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezésében a budapesti rendőrök hagyományosan megemlékezést tartanak a Margit hídnál. Az emlékezés nem csak az öt évvel ezelőtt történt Hableány-tragédia áldozataira terjedt ki, hanem a múlt héten történt verőcei hajóbaleset áldozataira is.

  1. május 29-én a Hableány nevű sétahajót a Viking Sigyn szállodahajó nagy sebességgel elgázolta a Dunán, a Margit híd alatt. A katasztrófa következtében a Hableány mindössze hét másodperc alatt felborult és elsüllyedt. A fedélzeten tartózkodó 35 személyből – egy 33 fős dél-koreai turistacsoport és a kétfős magyar személyzet – 27-en fulladtak a Dunába, hét turistát élve kimentettek, és egy ember eltűnt. Egy dél-koreai asszony holttestét a mai napig nem találták meg.

A megemlékezésen a hajók lehorgonyoztak a Margit híd előtt, és a BRFK munkatársai egy úszó koszorút és hét szál virágot engedtek a vízbe. A tragikus eseményekre való emlékezés fontos része a gyász feldolgozásának és a közösségi összetartozás érzésének erősítésének.

A parton némán, a Duna vizén viszont a hajókon szirénák szóltak, ezzel is tisztelegve az áldozatok emléke előtt. A területen található emlékművet fehér virágok borították el, amely az öt évvel ezelőtti tragédiára emlékeztet.

Figler Zoltán, a Személyhajósok Szövetségének főtitkára és Varga Zsolt, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára hangsúlyozták, hogy mindkét tragédia rávilágít a vízi közlekedés szabályainak szigorú betartásának fontosságára. A döntéshozóknak kiemelt felelősségük van abban, hogy a személyhajózással kapcsolatos szabályok az utasok biztonságát is maximálisan szem előtt tartsák.

A verőcei hajóbalesetben nyolc ember utazott egy motorcsónakban, amikor egy szállodahajóval ütköztek. Közülük egy férfi kijutott a partra, hét embernek a holttestét találták meg. A szállodahajót vezető cseh kapitány ellen kétrendbeli, halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása bűntett, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt indult eljárás.

A Hableány-katasztrófa kapitányát, Jurij C.-t öt és fél év fegyházra ítélték, és hat évre eltiltották a vízijármű-vezetéstől. A Viking Sigyn testvérhajójának, a Viking Idunnak kapitánya, Topal F. továbbra is ártatlannak vallja magát a „segítségnyújtás elmulasztása” vádban.