A Google 3D-s videóhívások bevezetését tervezi

A Google a Project Starline keretében dolgozik egy olyan technológián, amely lehetővé teszi a 3D-s videóhívásokat anélkül, hogy szemüvegre lenne szükség, és a tervek szerint 2025-ben kerülhet piacra. A cég vezérigazgatója, Sundar Pichai 2021-ben jelentette be az I/O eseményen, hogy a mesterséges intelligenciával kiegészített technológia révén a felhasználók úgy érezhetik, mintha fizikailag is egy szobában lennének azzal, akivel telefonálnak.

A Google több évnyi fejlesztés után most konkrét terveket jelentett be a technológia piaci bevezetésével kapcsolatban. A vállalat friss közleménye szerint a Starline 2025-ben válhat a piaci használat részévé, elsősorban a munkahelyi kapcsolatokra fókuszálva.

A technológia a számítógépes látás, a gépi tanulás, a térbeli hang és a valós idejű tömörítés területén elért kutatási eredményekre épül. A hívás résztvevőit 3D-modellként rögzítik, és a vonal másik végén valós idejű 3D-s animációként jelenítik meg, egy speciális fénymező-megjelenítő rendszer segítségével, amely a térfogat és a mélység érzetét közvetíti anélkül, hogy további szemüvegre vagy fejhallgatóra lenne szükség.

A Google a HP-vel működik együtt a technológia piacra vitelében, amely a Poly márkáján keresztül speciális tárgyalóhardvereket fejleszt. Az együttműködés részletei egyelőre nem ismertek, és az sem világos, hogy a Starline milyen formában és milyen áron lesz elérhető 2025-ben. A közlemény szerint a technológiát a már ismert szolgáltatásokba, mint a Google Meet vagy a Zoom is beépítenék.