Eurovíziós botrány: Eric Saade szabálytalansága felkavarta a kedélyeket

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői és a közönség is meglepődött, amikor Eric Saade, a svéd énekes, politikai szimbólumot viselt a műsorban, ami szabályellenes cselekedetnek minősül.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) nyilvánosan bírálta Eric Saade-t, aki a Dalfesztivál nyitányán egy palesztin kendővel a csuklóján lépett színpadra, ezzel politikai állásfoglalást téve. A svéd énekes, aki 2011-ben harmadik helyezést ért el az Eurovízión, korábban kritizálta az EBU döntését, miszerint tilos a palesztin zászlók és szimbólumok megjelenítése a versenyen.

Az EBU közleményében kiemelte, hogy az Eurovízió élő televíziós műsor, és minden előadó tisztában van a verseny szabályaival. Sajnálatukat fejezték ki, hogy Saade megsértette az esemény apolitikus jellegét. A Dalfesztivál reakciója az esetre gyors volt: Saade előadásának felvételeit azonnal eltávolították a közösségi oldalakról.

Eric Saade a próbákon nem viselte a kendőt, és mivel az idei fesztiválon nem versenyzőként vesz részt, egyelőre nem világos, milyen következményekkel járhat a szabályszegése. Az énekes Instagram-sztorijában kifejtette, hogy a kendőt apjától kapta, és nem politikai jelképként, hanem személyes hűségként viselte azt, hogy ne felejtse el gyökereit.

A Dalfesztivál körüli feszültség tovább nőhet, hiszen csütörtökön az izraeli Eden Golan lép fel a Hurricane című dallal a verseny második elődöntőjében, és a tiltakozások fokozódása várható. A rendőrség közlése szerint az aréna környékén nem engedélyeznek tüntetéseket.