Kapcsolatok igazságossága és az adás-kapás egyensúlya

Az emberi kapcsolatokban való fejlődésünk és önmagunkká válásunk egy igazságos kapcsolatban valósulhat meg, ahol az érintettek kölcsönösen figyelembe veszik egymás érdekeit és felelősséget vállalnak azok megvalósulásáért.

Egy kapcsolat akkor tekinthető igazságosnak, ha az adás és kapás hosszú távon egyensúlyban van. Böszörményi-Nagy Iván, a magyar származású pszichiáter és családterapeuta, aki főleg Philadelphiában dolgozott, kapcsolati etikakódexében fejtette ki az igazságos kapcsolatok és az adás-kapás egyensúlyának fontosságát.

Az adás-kapás egyensúlya elsősorban a szimmetrikus kapcsolatokban, mint például a párkapcsolatokban, barátságokban vagy munkatársi viszonyokban érhető el. Az aszimmetrikus kapcsolatokban, mint amilyen a szülő és gyermek közötti viszony, a mérleg két serpenyője sosem lesz egyformán tele.

A gyermek a szülőtől kapja az életet, és mivel sokáig nem képes önállóan élni, sok törődést igényel, amit a szülőknek kell biztosítaniuk. Ebből adódóan a gyermek kezdetben nagy adóssággal terhelődik meg, amit később a saját gyerekei felé törleszt.

Fontos, hogy a gyermek képes legyen adósságának egy részét a szüleinek törleszteni, mert ezáltal válik jogosulttá a saját életére. A leválás és a differenciálódás egyik feltétele, hogy a szülő képes legyen elfogadni a gyermektől érkező adást, amivel a gyermek érdemeket szerezhet és jogosultságot az önálló életre.

Amennyiben a szülő nem tud kapni vagy nem ismeri el a gyermek által nyújtott törlesztést, és túlterheli őt gondoskodással, anyagi juttatásokkal vagy újabb elvárásokkal, akkor a kapcsolat egyre inkább hitelező–adós viszonyához kezd hasonlítani, ami alárendelt és nem őszinte viszonyt eredményez.

Ez a helyzet két kimenetelhez vezethet: vagy a gyermek minden erejét latba vetve próbál megfelelni a szülői elvárásoknak, miközben saját szükségleteit mellőzi, vagy a teljesítményének és szeretetének el nem ismerése miatt destruktív magatartást tanúsít, többet követel, elpazarolja a kapottakat, deviánssá válik, vagy megszakítja a kapcsolatot a szüleivel.

: HVG Extra Pszichológia