A következő szuperkontinens kialakulása tömeges pusztulást okozhat

Körülbelül 200 millió évvel ezelőtt kezdődött meg a Föld utolsó szuperkontinensének, a Pangeának a szétesése, ami a kontinensek mai elhelyezkedéséhez vezetett. A geológiai folyamatok azonban nem állnak meg, és a jövőben újabb szuperkontinens jöhet létre, ami jelentős változásokat hozhat a Föld éghajlati és óceáni rendszereiben.

Az IFLScience által közölt információk szerint a lemeztektonika elmélete hosszú ideig fejlődött, mióta Alfred Wegner német meteorológus 1912-ben felvetette a kontinensek mozgásának gondolatát. A hatvanas évek óta, a modern technológiák segítségével már bizonyított tény, hogy a földrészek folyamatosan mozognak, és ez a mozgás szoros kapcsolatban áll a Föld éghajlati rendszereivel és óceánjaival.

Mattias Green oceanográfus, a Bangori Egyetem Óceántudományi Iskolájának kutatója szerint a Föld jelenleg egy erős árapály-energia időszakát éli, amely körülbelül 20 millió évig tart majd. Amikor a következő szuperkontinens létrejön, az óceáni medencék egyetlen hatalmas víztestet alkothatnak, amelynek alacsony lesz az árapályenergiája. Ez a jelenség kisebb hullámokhoz és tápanyagkeveredéshez vezethet, ami oxigénhiányos és élettelen óceáni feneket eredményezhet hosszabb időszakokra.