Hacki Tamás: A füttyös sztártól a hallásvédelem harcosáig

Hacki Tamás, aki a 60-as, 70-es években fütyülésével hódította meg a közönséget, ma a következő nemzedék hallásáért aggódik. A füttyművész-professzor szerint a gyerekek halláskárosodása egyre aggasztóbb kérdés, és sürgős lépéseket sürget ezen a téren.

Hacki Tamás neve ma már kevésbé cseng ismerősen, pedig egykoron ő volt az ország egyik legismertebb személyisége. A Ki mit tud? vetélkedőn aratott sikerei után nemzetközi karriert futott be, miközben fül-orr-gégész szakorvosként is tevékenykedett. A művészeti és tudományos pályafutása mellett a hallásvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

Hacki Tamás a fütyülés művészetét már gyermekkorában kezdte művelni, és sajátos technikáját fejlesztette ki. A fütyülés iránti szenvedélye és a hangképző szervek iránti érdeklődése vezette el az orvostudomány felé, ahol a fül-orr-gégészet mellett a foniátriára, a hangképzési és beszédzavarok kezelésére specializálódott.

A művészeti sikerek és a tudományos eredmények mellett Hacki Tamás a hallásvédelem fontosságát is hangsúlyozza. A gyerekek halláskárosodása elleni küzdelem érdekében egy tudományos együttműködés keretében törvénytervezetet dolgoztak ki, amely a parlament előtt van. A javaslat szerint a gyerekeknek szóló rendezvényeket zajártalmi kockázatuk alapján kategorizálnák, és a hangerő mértéke, valamint az esemény időtartama alapján színekkel jelölnék.

A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb fogyatékosság. A zajterhelésnek kitett fiatalok száma az 1980-as évek óta megháromszorozódott, és a 12–35 évesek fele van kitéve nem biztonságos hangszintnek a hordozható zenelejátszók használata miatt. A hangterhelés negatív hatással van az olvasásra, a tanulásra, a memóriára és az iskolai eredményességre is.

Hacki Tamás szerint a halláskárosodás egy életen át kíséri az embert, és nem gyógyítható, csak hallókészülékkel részlegesen kompenzálható. A művész-professzor szerint a hallókészülékek gyártóira aranykor vár, de a megelőzésre és a hallásvédelemre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni.

Hacki Tamás ma már ritkán lép fel, de a zene és a tudomány terén továbbra is aktív. Az Óbudai Társaskörben zenés beszélgetéseket tart, és az akadémiai székfoglaló beszédében is érintette a füttyhang témáját. A hallásvédelem mellett a fütyülés művészete és a hangképzés tudománya továbbra is fontos része életének.