A demenciában szenvedők memóriája hónapokkal haláluk előtt kitisztulhat

Egy friss kutatás szerint a demenciában szenvedő betegek memóriája több mint hat hónappal a haláluk előtt ideiglenesen helyreállhat. Az Alzheimer’s and Dementia folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a betegek képesek lehetnek értelmes beszélgetésekre és régi emlékek megosztására hónapokkal a haláluk előtt.

Az 1850-es évektől dokumentált jelenség korábban úgy volt ismert, hogy csak órákkal vagy napokkal a halál előtt következik be, azonban a legújabb kutatások ezt a nézetet megcáfolják. A tanulmány szerint a betegek elméjének kitisztulása gyakran akkor fordult elő, amikor egy régen látott családtag látogatta meg őket, ami arra utal, hogy külső ingerek is befolyásolhatják az állapotukat.

A kutatók 151 gondozót kérdeztek meg, és a válaszadók 20 százaléka számolt be arról, hogy a betegük halála előtt hét nappal lucid epizódokat tapasztaltak, míg több mint egyharmaduk szerint a lucid epizódok és a beteg halála között akár hat hónap is eltelhetett. A betegek 48 százaléka pedig több mint hat hónappal később is élt még.

A tanulmány azonban megjegyzi, hogy a gondozók szubjektív értelmezése alapján állapították meg a betegek lucid epizódjait, ami a kutatás gyenge pontjának tekinthető. A demencia globális probléma, és előrejelzések szerint Magyarországon 2050-re a demenciát okozó betegségek vezethetik a halálozási statisztikákat.