Barabási Albert-László az Amerikai Tudományos Akadémia új tagja

Hatalmas elismerésben részesült Barabási Albert-László, aki a hálózatkutatás terén végzett kiemelkedő munkájáért lett az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS) tagja.

Hétfőn került sor Barabási Albert-László hálózatkutató professzor Amerikai Tudományos Akadémia tagjai közé való beválasztására. A bostoni Northeastern egyetem, ahol a kutató dolgozik, számolt be az eseményről, amelyet a hang.hu észlelt.

Barabási a hálózattudomány területén végzett munkásságáért kapta meg ezt a rangos elismerést, amelyet az amerikai akadémia 2005 óta ismer el önálló kutatási területként. Érdekesség, hogy ő az első olyan oktató, aki a Northeastern Egyetem alkalmazásában állva vált a NAS tagjává.

A professzor a megtiszteltetésről szólva elmondta, hogy az Amerikai Tudományos Akadémia tagjának lenni különleges, mivel ez az intézmény képviseli a tudományt az Egyesült Államokban. Barabási a díjat a hálózatkutatás egészének elismeréseként értékeli, amely terület még csak mostanában került be a tudományos kánonba.

A kutató éppen a budapesti Central Caféban tartózkodott, amikor értesült a jó hírről, ami számára különösen jelentős, hiszen ez a helyszín köthető Karinthy Frigyes hat lépés távolság elméletéhez, amely a hálózatkutatás egyik alapkövévé vált.

Barabási Albert-László a közeljövőben egy másik jelentős elismerést is átvesz, hiszen jövő héten kapja meg az osztrák akadémiai tagságot.