Az air fryer hódítása a konyhákban

A magyar háztartások egyre inkább az egészségesebb ételek felé fordulnak, és ebben nagy szerepet játszanak az air fryerek, amelyek átvették az uralmat a hagyományos olajsütőktől. A légkeveréses sütők népszerűsége évek óta töretlen, és bár a multifunkciós sütők és az elektromos rizsfőzők még nem érik el az air fryerekét, irántuk is stabil az érdeklődés.

A Philips cég mutatta be az első air fryert a 2010-es berlini IFA vásáron, de csak évekkel később váltak tömegtermékké. Az eMAG adatai szerint öt évvel ezelőtt még több hagyományos olajsütőt adtak el karácsonyra, mint légkeveréses sütőt.

2019-ben az air fryerek az elektromos sütők eladásainak csupán 15 százalékát tették ki, de 2022 decemberében már a tízből nyolc eladott sütő air fryer volt. Az air fryerek előnyei közé tartozik az energiatakarékosság és az egészségesebb ételek elkészítésének lehetősége, valamint az, hogy nincs szükség a használt olaj összegyűjtésére és leadására.

Az eMAG-nál tavaly a legnépszerűbb air fryer modellek átlagosan négy és fél literes űrtartalmúak voltak, a legnépszerűbb márkák között pedig a Tefal, a Star-Light, a Philips, a Xiaomi és az Electrolux szerepeltek, átlagos bruttó áruk 42 ezer forint körül alakult. Az air fryerek között találhatók kisebb méretű alapmodellek és nagyobb kapacitású, több kosaras modellek is. Bizonyos felhasználási módokra azonban még mindig előnyösebb lehet a hagyományos olajsütő, például nagyobb mennyiségű étel gyors kirántásához.

A multicookerek és elektromos rizsfőzők iránt is stabil a kereslet, bár nem érik el az air fryerek népszerűségét. A multicookerek összetettebb felépítésűek és nagyobbak, mint az air fryerek, és bizonyos sült ételek lassabban készülhetnek el bennük. Az elektromos rizsfőzők egyszerűbbek és olcsóbbak egy multicookernél, és lehetővé teszik a különböző rizsfajták egyszerű elkészítését anélkül, hogy folyamatosan figyelni kellene a főzés állapotát. Bizonyos rizsfőző modellek képesek a rizsben lévő felesleges cukrot különválasztani a keményítőtől, így támogatva az egészségesebb táplálkozást.