A legendás énekesnő halálának igaz története

Ötven év elteltével derült fény a Mamas & the Papas énekesnőjének, Mama Cass Elliotnak halálának valódi körülményeire. A lánya, Owen Elliot-Kugell könyvében oszlatja el a sonkás szendvicses mítoszt, amely évtizedek óta tartja magát.

A BBC által ismertetett könyv, a My Mama, Cass szerzője, Elliot-Kugell leírja, mennyire megterhelő volt számára, hogy édesanyja halálát gyakran viccként kezelték. A tragikus esemény 1974-ben történt, amikor Cass Elliot mindössze 32 éves korában hunyt el. Halálának hivatalos oka szívelégtelenség volt, bár először ételmérgezésre, majd túladagolásra is gyanakodtak, azonban a boncolás nem mutatott ki tudatmódosító szereket.

A legendárium szerint Elliot egy sonkás szendvics fulladás miatt vesztette életét, ami a környező körülmények és a fellelt szendvics miatt vált elfogadott elméletté. Az énekesnő menedzsere, Allan Carr állítólag azért találta ki ezt a történetet, hogy megvédje Elliot örökségét a drogtúladagolásról szóló híresztelésekkel szemben.

Elliot-Kugell könyvében azt is elmeséli, hogy édesanyja azon a végzetes napon 36 órája volt ébren, miután Mick Jagger születésnapi bulijára és egy ünnepi reggelire is el kellett mennie, majd egy újságíróval is találkozott. Amikor végül hazaért, táncosa készített neki egy szendvicset, amit azonban sosem evett meg.

A lánya szerint Cass Elliot már hét éves korától küzdött a túlsúllyal, és tinédzserkorában amfetamintartalmú gyógyszerekkel próbálták serkenteni az anyagcseréjét, ami később a drogok és a diétázás állandó részévé vált az életében. A sonkás szendvicses történet így nemcsak a halálának téves magyarázata lett, hanem édesanyja súlyproblémáit is negatív megvilágításba helyezte.

Owen Elliot-Kugell számára nagy megkönnyebbülés volt megtudni az igazságot, amikor Sue Cameron újságíró, édesanyja barátja bevallotta, hogy ő terjesztette el a pletykát Carr kérésére. Cameron szerint Carr a szendvicset látva találta ki a fulladásos sztorit, hogy elejét vegye a drogtúladagolásról szóló híreszteléseknek. Az igazság tudatában Elliot-Kugell végre megértette és feldolgozhatta az évtizedek óta tartó hazugságot.