A mesterséges intelligencia által teremtett katolikus pap, Justin atya kiátkozása

Nem sokkal a bemutatása után a Catholic Answers érdekvédelmi csoport által létrehozott mesterséges intelligencia (MI) alapú virtuális pap, Justin atya már ki is átkozódott, miután megtévesztő állításokat tett.

A kaliforniai székhelyű Catholic Answers a hét elején mutatta be Justin atyát, aki a klérus valódi tagjának állította magát, és azt mondta, hogy Assisiben él. Azonban a virtuális tiszteletes hamarosan ellentmondásos kijelentéseket tett, például azt, hogy rendben van, ha egy csecsemőt Gatorade-ben keresztelnek meg.

A Futurism szerint Justin atya még gyóntatást és szentségeket is felajánlott az online híveknek. A Catholic Answers később egy blogbejegyzésben reagált a felmerült kritikákra, és úgy döntöttek, hogy a virtuális papot megfosztják reverendájától.

Kezdetben Justin atya a katolikus papok hagyományos ruházatát viselte, de a kiátkozása óta már más megjelenést kapott, és laikus teológusként azonosítja magát. Az új verzióban már nem kötődik a papsághoz, és kijelenti, hogy soha nem volt pap, diakónus vagy püspök, és soha nem töltött be hivatalos szerepet a katolikus egyházban.

A Catholic Answers közleményében azt írták, hogy a karaktert azért választották, hogy a tudás és a tekintély minőségét közvetítsék, valamint a papság iránti tiszteletüket fejezzék ki. Azonban a Justin atya körüli ellentmondások miatt végül úgy döntöttek, hogy a virtuális tiszteletest megfosztják a reverendájától.