Elkészült a városligeti KRESZ park

A Városligetben átadásra került egy új KRESZ-park, amely egyben park, játszótér és egy kicsinyített városrész is. Az elmúlt években jelentősen megnőtt Magyarországon az autók, motorok és kerékpárosok száma, így a gyerekek számára különösen fontos, hogy biztonságos környezetben sajátíthassák el a közlekedés szabályait.

Az elmúlt tizennégy év során Magyarországon az autók száma közel ötven százalékkal, 3 millióról 4,2 millióra nőtt, a motoroké pedig több mint a duplájára emelkedett, a kerékpárosok száma pedig még ennél is nagyobb mértékben növekedett. A városligeti KRESZ-park nem csupán a közlekedési szabályok elsajátítására ad lehetőséget a gyerekeknek, hanem kellemes kikapcsolódást is nyújt a családok számára.

A parkban a valósághű közlekedési helyzeteket modellező utak, táblák és közlekedési lámpák segítik a gyerekeket abban, hogy játékos formában tanuljanak meg biztonságosan közlekedni. A területen megtalálható egy vasúti átkelőhely, benzinkút, elektromos töltőállomás, valamint kisvonat és csúszda is, mindez lombos fák között.

A KRESZ-park eredeti változatát a 70-es években hozták létre, de a rendszerváltás után elhanyagolták, és az állapota jelentősen leromlott. A mostani felújítás során a három hektáros terület teljesen megújult: új burkolatokat, közlekedési lámpákat és zöldfelületeket alakítottak ki, továbbá 39 lombos fát, több mint 5.600 cserjét és körülbelül huszonkétezer évelőt ültettek el.

A megújult KRESZ parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter, Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója adta át. Lázár János a park átadásakor kiemelte, hogy a KRESZ-park kicsiben az, amilyenné nagyban a magyar közlekedési rendszert szeretnék tenni: összetett, de rendezett, modern, de hagyományokra építő, sok embert kiszolgáló, mégis biztonságos. A látogatók 2024. május 11-én, szombaton, a Közlekedési Kultúra Napján vehetik birtokba a Liget Budapest Projekt keretében létrejött fejlesztést.

A felújítás eredményeként új, korszerű játékelemeket telepítettek, a közlekedési infrastruktúrát modernizálták, valamint bővítették a zöldfelületeket és a pihenőhelyeket, figyelmet fordítva a biztonságos és akadálymentes hozzáférésre. A parkrész funkciójában továbbra is a KRESZ alapvető szabályait, illetve a biztonságos közúti közlekedés mindennapos helyzeteit mutatja be, a gyerekek számára érthető, játékos formában. A KRESZ parkba telepített forgalomtechnikai eszközök 1:2-es arányú kicsinyítéssel valósultak meg. A fejlesztés fő attrakciója egy miniatűr városrész, melyben egy teljes utcakép is megelevenedik közlekedési táblákkal, jelzőlámpákkal, vasúti sorompóval, benzinkúttal. A városrész két oldalán egy-egy házacskasor kapott helyet, melyek fedett egységeit az egyszerű parkberendezési bútorokon felül a közlekedési tematikához köthető tárgyakkal rendezték be, mint vasútállomás, repülőtér és utasváró.

A központi játszórészen kívül magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeztek el a megújult parkrész különböző pontjain, mint például a kis játékbenzinkút, elektromosjármű-töltőállomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont. Emellett ivókutakat és új utcabútorokat is kialakítottak. Lázár János hozzátette, hogy a főváros jövője a cselekvésre és az igenekre kell, hogy épüljön.