Beteg pelikánok tömeges pusztulása Kaliforniában

Az elmúlt hetek során számos beteg és éhező pelikánt találtak a kaliforniai partok mentén, több egyed is elpusztult. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a vízimentők csak a hét elején két tucatnyi beteg madarat észleltek Newport Beach egyik mólójánál, ami után vadvédelmi szakértőket hívtak a helyszínre.

Debbie McGuire, a Huntington Beach-i Wetlands and Wildlife Care Center ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a közelmúltban több mint száz pelikánt láttak el, melyek vérszegények, kiszáradtak és le vannak fogyva. McGuire szerint válsághelyzet áll fenn, az állatok éheznek, és ha nem kapnak segítséget, elpusztulnak.

A jelenség okai egyelőre tisztázatlanok. A szakértők szerint a Csendes-óceán partjainál elegendő táplálék áll rendelkezésre, így nem világos, mi okozhatja a madarak alultápláltságát.

A Bird Rescue, amely két vadvédelmi központot üzemeltet Észak- és Dél-Kaliforniában, az elmúlt három hét alatt 110 beteg pelikánról számolt be. Ezek közül több egyed halászati felszerelésekbe gabalyodott bele. A szervezet szerint már 2022-ben is előfordult hasonló eset.

A vadvédelmi szervezetek jelenleg is a madarak gondozására és rehabilitációjára összpontosítanak, hogy mielőbb vissza tudják őket engedni a természetbe. Az esetek tragikus volta nem csak az állatvilágot érinti Kaliforniában, hanem az embereket is. Nemrégiben egy másik szomorú esemény kapcsán derült ki, hogy Emily Grace Goldberg, Avicii volt barátnője, aki szintén Kaliforniában élt, tüdőembóliában hunyt el április 3-án. Emily és Avicii kapcsolata a zenei világban is ismert volt, és tragédiája további fájdalmat okoz a közösségben. Az ilyen események rávilágítanak arra, hogy a mentális egészség és a támogatás fontossága mind az emberek, mind az állatok esetében kiemelkedő jelentőséggel bír.