Állattenyésztési Napok Hódmezővásárhelyen

A hétvégén Hódmezővásárhely adott otthont az Állattenyésztési Napoknak, amely a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb eseménye, és már európai hírnévre is szert tett. A kiállításra nem csak szakemberek, hanem laikusok is számos országból érkeztek, és az állatok között külföldi fajták is képviseltették magukat.

A május 2-3-ai hétvégén már 31. alkalommal került megrendezésre az Állattenyésztési Napok, amely az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében zajlott. A rendezvényre közel 20 országból érkeztek látogatók, és a kiállított állatok között horvát gidránokat és ausztriai szarvasmarhákat is megcsodálhattak az érdeklődők.

Az eseményen az állattenyésztés nyolc ágazatának képviselői, valamint a halászat, vadászat és növénytermesztés jeles alakjai is bemutatkoztak. A kiállított állatok között számos őshonos és különleges tenyészállatot is láthattak a látogatók, mint például a kendermagos tyúkot, a szürke marhát és a magyar nagyfehér sertést.

A Hód-Mezőgazda Zrt. által szervezett kiállítás célja, hogy bemutassa a hazai állattenyésztés eredményeit, és hogy a magyar vidék egyik legjelentősebb programjaként szolgáljon. Antal Gábor, a cég vezérigazgatója kiemelte, hogy a rendezvény nem csak a szakmát, hanem a helyi lakosokat is vonzza, akik évről évre nagy számban látogatnak ki.

A kiállítás különösen a kisgyermekes családok számára kínál vonzó programokat, mint az állatsimogató, szalmaalagút, ügyességi verseny és ugrálóvár. Egy látogató elmondta, hogy számára a kiállítás szép emlékeket idéz fel, és örül, hogy ilyen program is van a városban. Egy másik helyi férfi hozzátette, hogy munkahelye ingyen jegyeket biztosít a dolgozóknak, így ők is minden évben részt vesznek az eseményen.

A kiállítás programjai változatlanok maradtak az évek során, és a szakmaiság határozza meg őket. Idén is számos állatbemutató, kutyás program, szakmai előadás, lovastorna, fogatbemutató, főzőverseny, valamint Guinness-rekorder juhnyírás szerepelt a kínálatban. A rendezvényen Szőnyi Jánost, a Hortobágy Örökös Pásztorát is köszöntötték századik születésnapja alkalmából.

A kiállításon több mint kettőszáz állatkiállító, kettőszázhúsz háttéripari kiállító, valamint hetvenöt szolgáltató és művészeti árus vett részt. A látogatók számára változatos ételkínálat is biztosított volt, a magyaros ételektől kezdve a nemzetközi ínyencségekig, és az ingyen hideg tej sem maradhatott ki az ajánlatból.

Antal Gábor a rendezvény értékelésekor elmondta: „Az Alföldi Állattenyésztési Napok egy ünnep az állattenyésztők számára. Itt mindenki megmérettetheti állatait, miközben a látogatók szebbnél szebb jószágokban gyönyörködhetnek. Úgy is mondhatnám, hogy a kiállítók, látogatók és a szervezők egésze mostanra már egy nagy családot, közösséget alkot, és jó látni, hogy ez a család évről évre bővül”.