Elképesztően ritka kígyófajt fedeztek fel Tibetben

Kínai tudósok egy rendkívül ritka kígyófajt találtak Tibetben, amelyről a Miami Herald is beszámolt. A mintegy 1 méter hosszúságú, fekete csíkokkal tarkított csúszómászó a Gimmie-farkaskígyók (Lycodon gammiei) csoportjába tartozik.

A Gimmie-farkaskígyók Bhutánban, Indiában és Tibetben őshonosak, és nem mérgesek. Ezek a kígyók különösen jól képesek elrejtőzni a természetes környezetükben, főként a mohás fatörzseken, köszönhetően egyedi mintázatuknak. Az 1878-as felfedezésük óta eltelt időszakban, ami több mint egy évszázadot ölel fel, csupán 10 egyedet sikerült tudományosan dokumentálni, ami mutatja, mennyire ritkának számítanak ezek az állatok.

A legutóbbi, 2010-ben Tibetben befogott példány óta nem találkoztak ilyen kígyóval a kutatók. A mostani felfedezés különlegessége, hogy a szakértőknek lehetőségük nyílt először a faj DNS-ének tanulmányozására. Azonban az új információk szerint a kígyók nem csak Tibetben, hanem Indiában is előfordulnak, ahol a devizatartalékok emelkedése miatt a monetáris hatóságok aktívan részt vesznek a devizapiaci intervenciókban, hogy megfékezzék a rúpia volatilitását . Az indiai jegybank adatai szerint a devizatartalékok 3,7 milliárd dollárral 641,59 milliárd dollárra nőttek május 3-án, ami az április eleji rekordot jelentő 649 milliárd dolláros csúcs után három egymást követő hét csökkenését követően történt .

A rúpia áprilisban rekordalacsony szintre esett a dollárhoz viszonyítva, és azóta csak kevéssel e szint alatt kereskednek, ami a devizaintervenciók fontosságát hangsúlyozza . India devizagazdálkodási gyakorlata különösen fontos, mivel az ország kötvényei júniustól csatlakoznak a JP Morgan Chase & Co. indexeihez, ami jelentős külföldi tőkebeáramlást vonzhat, és a központi bank kész lesz arra, hogy felszívja az új adósságbeáramlásokat .