A következő x – Pető Péter: Mit nem mérnek a közvélemény-kutatók a választás előtt?

E héten indult el A következő x című választási hírlevelünk, amelyet minden csütörtökön kapnak meg azok az olvasóink, akik a 24.hu-n regisztráltak és feliratkoztak erre a küldeményre. A hírlevél első kiadásában Pető Péter elemzése olvasható a közvélemény-kutatások és a választások előtti politikai hangulat kapcsolatáról.

A választások előtti elemzések gyakran a hit köré épülnek, amely nem racionalizálható és nem mérhető érzelmeket foglal magában, és jelentős hatással van a választói magatartásra. A közvélemény-kutatások terén jelentős eltérések figyelhetők meg, különösen a DK-dominálta összefogós lista és Magyar Péter pártjának erőviszonyait illetően. A kutatások átlagolása segíthet eligazodni a káoszban, de vannak olyan tényezők, amelyeket ezek a mérések nem képesek megragadni.

Magyar Péter június 8-ra tervezett tüntetése például olyan esemény, amelynek hatását nehéz előre megjósolni. A baloldali ellenzék legutóbbi nagyobb eseménye alacsony részvételt mutatott, míg Magyar Debrecenben, a Fidesz fellegvárának számító helyen, nagyobb tömeget vonzott. Ez a tendencia arra utal, hogy a következő hetekben Magyar Péter figyelemfelkeltő képessége tovább növekedhet.

A Fidesz számára Magyar erősödése akár segítség is lehet a saját tábor mobilizálásában, mivel újra van egy közös ellenség, amely összefogásra készteti a támogatókat. Az antiorbánista választói tömbben viszont kaotikus állapotok uralkodnak, és a szavazatok előre nem látható módon oszlanak meg. A pártokhoz való kötődés lazulása és a magszavazók hiánya tovább bonyolítja a helyzetet.

A politikai dinamikák gyors változása miatt a választások előtti időszak kiszámíthatatlan, és a közvélemény-kutatásokban való hit is megkérdőjeleződik. Az ellenzéknek nem a kutatásokkal, hanem a választók meggyőzésével kellene foglalkoznia. Magyar Péter pedig egy platós autón járva az országot, közvetlen kapcsolatot teremtve a választókkal, új dinamikát hozhat a magyar politikába.

A választások előtti hetekben tehát a figyelem középpontjában Magyar Péter állhat, és ha a Hősök terén szervezett tüntetése sikeres lesz, az érdemben befolyásolhatja a választói magatartást. Az ellenzéknek emlékeznie kell arra, hogy a politika nem a kutatásokról, hanem az emberek meggyőzéséről szól. A modern magyar politikatörténet legkevésbé előre jelezhető szakaszában vagyunk, ahol a kutatásokban való hit csak addig tart, amíg azok kedvező eredményeket mutatnak.