Így lophatják el az adatainkat nyaralás alatt

A nyaralások során különösen oda kell figyelnünk adataink védelmére, különösen Airbnb és hasonló szállások esetében, ahol Android rendszerű okostévék vannak. Egy frissen felfedezett módszerrel a bűnözők könnyedén hozzáférhetnek a vendégek adataihoz.

A támadás lényege, hogy a bűnözők a Google Chrome böngészőt telepítik az okostévékre, ami hivatalosan nem megengedett. Amikor a vendégek bejelentkeznek a saját Google-fiókjukba, a Chrome böngésző automatikusan is bejelentkezik, így a bűnözők hozzáférhetnek a Gmail levelezésekhez, Google Drive mappákhoz és egyéb Google szolgáltatásokhoz.

A veszély nem csak a közvetlen adatlopásra terjed ki, hanem arra is, hogy ha egy másik szolgáltatás jelszavát elfelejtjük, és az új jelszót a Gmail fiókunkba küldik, a támadók ezt is megszerezhetik.

Hogyan védhetjük meg magunkat?

Az Origo ajánlása szerint a legjobb védekezés, ha nem használjuk a saját fiókjainkat a nyaralások alatt, hanem egyszer használatos, "eldobható" fiókokkal jelentkezünk be. Emellett a kétfaktoros hitelesítés is kiemelten fontos, mivel ez megnehezíti a csalók dolgát, és értesítést kapunk, ha valaki megpróbálna belépni a fiókunkba.

A biztonsági rés felfedezése azért késlekedett, mert a Google Chrome böngészőt hivatalosan nem lehetett volna letölteni az okostévékre. A Google azonban már tisztában van a problémával és dolgozik a megoldáson.