A mai disznók 65 millió éves ősének lehetséges felfedezése

Kutatók egy apró, kihalt emlős megkövesedett koponyáját fedezték fel, amely feltételezhetően a mai patás emlősök, így a disznók ősének tekinthető, és a dinoszauruszok kihalása után élt.

A Live Science szerint a Colorado Springs közelében található Corral Bluffs területén találták meg a Militocodon lydae maradványait, amely egy csincsilla méretű emlős volt, súlya alig érte el az fél kilogrammot. A kutatók 2016-ban és 2020-ban gyűjtött kövületek alapján azonosították az állatot, és a nagy felbontású röntgensugarak segítségével készített 3D-s rekonstrukciók alapján jutottak arra a következtetésre, hogy az állat a mai patás emlősök, mint például a tehenek, szarvasok és sertések ősei közé tartozhatott.

A Militocodon lydae a paleocén korban, körülbelül 65,43 millió évvel ezelőtt élt, ami geológiai léptékben nem sokkal követi a kréta időszak végét és a dinoszauruszok tömeges kihalását. Ez a felfedezés kulcsfontosságú lehet a tudomány számára, hogy jobban megértsük, hogyan alakultak ki az emlősök a dinoszauruszok eltűnése után.

A felfedezett nemzetség nevét, a Militocodont, Sharon Milito tiszteletére választották, aki a Denveri Természettudományi Múzeum nyugalmazott oktatójaként fedezte fel az első példányt, míg a fajmegjelölést, a "lydae"-t Lyda Hill amerikai filantróp elismerésére kapta, aki támogatja a múzeum kréta–tercier kihalási esemény utáni kutatásait.