Új kínai autógyár építésének bejelentése várható Pécsett

Pécs mellett tervezik egy új kínai autógyár építését, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök közösen jelenthet be május elején.

A Szabad Európa információi szerint a Great Wall Motors vállalat lehet az, amelyik az első európai üzemét hozhatja létre a Pécs közelében fekvő Bicsérd területén. Ez az üzem tizenötször nagyobb lenne, mint a BYD szegedi gyára által elfoglalt terület, hiszen 600 hektáros telken épülne meg az autógyár és a hozzá tartozó kiszolgálóegységek.

A kínai államfő magyarországi látogatását a kormányinfón jelentették be, mely május 8-10. között valósul meg. Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar gazdaságnak és Magyarországnak az az érdeke, hogy minél többekkel ápoljon jó viszonyt, és Kína a világ egyik vezető hatalma, amely már erősebb, mint az Európai Unió.

A kínai befektetések terén nem ez az egyetlen fejlesztés Magyarországon. A tervek szerint kínai hitel és alvállalkozók bevonásával építenék meg a Rákosrendező és a repülőtér közötti új vasutat, amely nem kapcsolódna be a fővárosi vagy az országos közlekedési hálózatba. Emellett a Budapestet elkerülő teherforgalmi vasútvonalat is kínai cégekkel tervezik megvalósítani.

A Great Wall Motors terveiről korábban is megjelentek információk, és a portál forrásai most megerősíteték, hogy valóban a kínai autógyártó épít üzemet Baranyában. Az mfor.hu arról írt korábban, hogy a Great Wall Motors hatszáz hektáros telken építene autógyárat és kiszolgálóegységeket, ahol minden bizonnyal Ora nevű középkategóriás márkája mellett a prémiumkategóriás Wey nevű típust is gyártani fogja. Utóbbiból Németországban tavaly szeptemberig 3400-at értékesített. A cég elektromos autókat és az ilyen járművekbe való akkumulátorokat is gyárt és forgalmaz.

Hszi Csin-ping látogatásával kapcsolatban azt találgatják, hogy négyszáz fős delegáció élén érkezik, itt-tartózkodása idején pedig komolyabb útlezárásokra lehet számítani Budapesten, mint Ferenc pápa látogatásakor.