Letartóztatták Szijjártó egykori miniszteri biztosát

A Magyar Hang és több más médium, köztük a Pesti Srácok és a Hang.hu értesülései szerint letartóztatták a magyar diplomáciai élet egyik meghatározó alakját, S. Gy.-t, aki korábban Szijjártó Péter miniszteri biztosa volt.

A letartóztatás pontos okai egyelőre ismeretlenek, az ügyészség és a külügyminisztérium egyaránt hallgat az ügy részleteiről. A Magyar Hang úgy tudja, az eset összefüggésben állhat a tiszteletbeli konzuli címek és különböző diplomáciai jogosultságok kereskedelmével.

S. Gy. ismert személyiség a diplomáciai körökben, aki Afrika-szakértőként és üzletemberként is tevékenykedett. A Direkt36 korábbi beszámolója szerint ő segített külföldi államok nagyköveteinek tiszteletbeli konzuli posztok betöltésében, főként ázsiai és közel-keleti országokban. A Magyar Hang szerint S. Gy. megnyerő modorú üzletemberként és diplomataként is képes volt eladni magát. A Direkt36-nak adott interjúban S. Gy. elismerte, hogy a tiszteletbeli konzulok kinevezése nem átlátható folyamat, és hogy ő maga is foglalkozik ilyesmivel, afféle fejvadászként tekint magára.

A 60 éves S. Gy. pályafutása során többek között rendőrségi szóvivőként, Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkáraként, valamint az Országgyűlésnél és a külügyminisztériumnál is dolgozott. Címzetes egyetemi tanárként is tevékenykedett, és magyar-francia kettős állampolgársággal rendelkezik. Tiszteletbeli konzuli hálózatért felelős miniszteri biztosként 2015-ben nevezték ki, Gambia tiszteletbeli konzuljaként pedig 1997 óta tevékenykedik. A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola nemzetközi kapcsolatokért felelős főigazgatójaként is dolgozott, és 2018-ban a Vietnámban reklámozott új magyar bevándorlási biznisz kapcsán került elő a neve. Alapítója a Magyar Tudományos Akadémia Afrika albizottságának, magyar és külföldi egyetemeken oktat Afrika-politikát, és nagyon jó politikai kapcsolatai vannak a kontinensen. 2012-ben segélyhitel programot szervezett Magyarország és a délkelet-ázsiai államok között, és 2009-től a Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulok testületének elnöke volt. 2023 nyarán a Közép-afrikai Köztársaság őt kérte fel, hogy legyen belgrádi nagykövete, de a gyakorlati munka nem indult el.

A Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) intézett kérdésekre Kovács Katalin főügyészségi ügyész, szóvivő nem kívánt válaszolni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint S. Gy. diplomáciai státusza öt évvel ezelőtt szűnt meg, és azóta nincs jogviszonyban a minisztériummal. A letartóztatás okairól a tárca nem nyilatkozott.

S. Gy. ismerősei nem árultak el részleteket az üggyel kapcsolatban, és a Magyar Hang próbálkozásai ellenére sem sikerült elérniük telefonon. A Magyar Hang összegzése szerint az utóbbi időben meghökkentő események történnek az Afrikával foglalkozó üzletemberekkel és diplomatákkal, mint például a bissau-guineai útlevelekkel és állampolgársággal üzletelő Welsz Tamás halála, Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke elleni körözés, Hóvári János volt helyettes államtitkár monacói hotelből való kiesése, és B. János elleni vádemelés.