Richter részvények: jelentős növekedési potenciál a láthatáron

A K&H Értékpapír anyavállalata, a Patria Finance friss elemzése szerint a Richter részvényei 30 százalékkal magasabb célárat érhetnek el, mint a jelenlegi piaci árfolyam.

A Richter gyógyszergyártó vállalat az elmúlt időszakban számos változáson ment keresztül, amelyek közül kiemelkedik a romániai egység eladása és a biotechnológiai üzletág fokozódó hangsúlya. A Vraylar nevű termékük piaci teljesítménye pozitívumként került megemlítésre, mivel a bevétel dinamikusan növekszik, ugyanakkor a vállalatot érintő negatív tényezők között szerepel az új adók bevezetése és a forint árfolyamának ingadozása.

A Patria Finance elemzői szerint a Richter bevételei 2023 és 2028 között akár 54 százalékkal is nőhetnek, ami éves szinten 9 százalékos növekedést jelenthet. A gyógyszergyártás területén 10 százalék körüli éves növekedési ütem várható, míg a neuropszichiátriai szegmensben a Vraylar miatt a bevételek megduplázódhatnak. A nőgyógyászati szegmensben a Richter célja az erősödő piaci jelenlét, ami a következő években akár a 400 milliárd forintos bevételi szintet is elérheti.

A költségek terén is hasonló növekedési trendek várhatók, a bruttó fedezeti szint pedig stabilizálódhat a 70 százalék környékén. A kutatás-fejlesztési kiadások emelkedhetnek, de az extra adóterhek már a jövőbeni eredményekben jelennek meg, ami az üzemi eredményben változást eredményezhet. A Patria Finance szerint a Vraylar eladások növekedése hozzájárulhat a profitmargók emelkedéséhez, és a tisztított EBIT-marzs a prognózis végére meghaladhatja a 37 százalékot.

A nettó profit tekintetében is dinamikus növekedés várható, évente átlagosan 18 százalékos bővüléssel 2028-ig. A Patria Finance 12 640 forintos 12 havi célárat állapított meg a Richter részvényeire, figyelembe véve a Vraylar-szabadalom 2029-ben történő lejártának kockázatát is. Az elemzés szerint a részvény relatív árazása alapján nem tűnik túlárazottnak, hiszen a P/E ráta az elmúlt években 7-9 között mozgott.

A Richtert követő elemzők átlagos célára jelenleg 10 992 forint, a medián célár pedig 11 340 forint. A Refinitiv adatai szerint a nyolc elemzőből hatan vételre, ketten tartásra javasolják a Richter részvényeit. A Patria Finance által meghatározott 12 640 forintos célár jelenleg a legmagasabb a Refinitiv által gyűjtött elemzői célárak között.