Az okos áramhálózaté a jövő

Az energiaellátás jövője az okos áramhálózatok fejlesztésében rejlik, ahol a fogyasztók egy része már nem csak energiafelhasználó, hanem termelő is lehet napelemei révén. Papp Gergő, ismertebb nevén Pimasz úr, az E.ON szakembereivel készített videójában mutatja be, milyen technológiákkal és eszközökkel épül a jövő áramhálózata.

Az áramellátásban egyre több a digitális eszköz, amelyek nemcsak a komfortérzetünket növelik, hanem az energiaigényünket is. A napelemek használata mind a lakossági, mind az ipari oldalon egyre jelentősebb, és ezek a telepek képesek visszatáplálni az energiát a hálózatba, ha az időjárás kedvező. Az áramhálózatnak képesnek kell lennie arra, hogy fogadja és továbbítsa a plusz energiát oda, ahol szükség van rá.

A napelemek a nappali órákban termelnek energiát, amelyet azonban gyakran később és más helyeken használunk fel. Ezért szükség van az okos eszközökre és a hálózatok fejlesztésére, hogy képesek legyenek fogadni és szállítani a megújuló energiaforrásokkal termelt áramot.

Pimasz úr videójában bemutatott innovatív eszközök között szerepelnek távolról adatokat továbbító smart mérők, feszültségszabályozó újítások és egy konténer nagyságú akkumulátor, amelyek mind hozzájárulnak a jövő áramhálózatának építéséhez.

A fenntarthatóság az áramtermelésben is egyre fontosabb trend, és a fogyasztók is egyre inkább a megújuló energiaforrásokat részesítik előnyben. Az E.ON által végzett lakossági felmérés szerint a megkérdezettek szinte egyöntetűen a megújuló energiaforrások, különösen a nap-, szél- és geotermikus energia felé szeretnék dönteni a mérleg nyelvét.

A válaszadók a digitalizációban és a lakosság által használt naperőművekben, tárolókban látják a jövőt. Az E.ON Hungária Csoport ennek érdekében a következő években egymilliárd eurót, azaz mintegy 400 milliárd forintot tervez fordítani áramhálózatai fejlesztésére Magyarországon.

A videósorozat korábbi részeiből megtudhatjuk, hogyan működik az energiahálózat, milyen rendszereken keresztül jut el az áram a konnektorokig, és mi történik, ha például egy vihar megrongálja a vezetékeket.