A Google I/O 2024 és a Gemini korszak kezdete

Május 14-én veszi kezdetét a Google I/O 2024, ahol a vállalat a mesterséges intelligencia terén elért legújabb fejlesztéseit mutatja be. A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a nyitóbeszédben a Gemini-korszak kezdetét hirdette meg, ami a cég által fejlesztett MI platformra utal.

A Google I/O hagyományosan a vállalat szoftveres újdonságainak bemutatója, és idén a mesterséges intelligencia (MI) került a középpontba. A Gemini platform, amely több nagy nyelvi modellt is tartalmaz, a Google számos szolgáltatásába és szoftverébe fog beépülni, így az Android operációs rendszerbe, a Gmail levelezőbe és a Google Fotók alkalmazásba is.

A mesterséges intelligencia egyre inkább az életünk részévé válik, és a Google is igyekszik kihasználni ezt a trendet. A Gemini platform beépülése a cég szolgáltatásaiba az életünket hivatott könnyebbé, produktívabbá és kényelmesebbé tenni.

A Google I/O-n bemutatott néhány ígéretes fejlesztés között szerepel a Gemini Nano, amely az Androidba épül be és csalásra utaló beszélgetési mintákat képes érzékelni. Az Egyesült Államokban a Google Fotók új funkciója, az Ask Photos segítségével hatékonyabban kereshetünk a felhőben tárolt képeink között. A Gemini a Google Workspace szolgáltatásaiba is integrálódik, például összefoglalhatja a levélváltásainkat vagy táblázatot készíthet a költéseinkről. A NotebookLM a tanulást teheti szórakoztatóbbá és interaktívabbá, míg a Circle to Search funkció a LearnLM segítségével összetettebb problémákat is képes lesz megoldani. A Project Astra pedig a jövő digitális asszisztenseként mutatkozott be.

A Google keresője is átalakulhat a Gemini integrálásával. Az AI Overview segítségével a Google helyettünk végezheti a keresést, képeket, szövegeket és videókat feldolgozva komplex válaszokat nyújthat anélkül, hogy linket kellene megnyitnunk. Ez a változás azonban felboríthatja a meglévő ökoszisztémát, ahol a tartalomgyártók forgalomhoz és bevételhez jutnak a Google keresőjének köszönhetően.

A Google nem adott konkrét választ arra, hogy a hagyományos keresés mellett hogyan fogja ellensúlyozni a mesterséges intelligencia-használat magasabb költségeit. A prémium szolgáltatásokért való fizetés nem újdonság, de a mesterséges intelligencia esetében a nyelvi és regionális korlátok továbbra is fennállnak. A Google Asszisztens például még mindig nem tanult meg magyarul, és a Gemini platform is csak korlátozottan érhető el bizonyos régiókban.

A Google I/O 2024 tehát új korszakot nyithat a mesterséges intelligencia terén, de a változások nem mindenki számára lesznek egyértelműen előnyösek. Az új technológiák terjedése mellett fontos lesz figyelemmel kísérni a tartalomgyártók és a felhasználók érdekeit is.