A Gmail megújulása és a hét legfontosabb technológiai hírei

A Google levelezőrendszere, a Gmail hamarosan új funkcióval bővül, melynek köszönhetően dedikált gombot kap a mesterséges intelligencia. A változások azonban nem csak a Gmailt érintik, hanem a Gemini 1.5 Pró szolgáltatásokat is, amelyeket a cég az irodai munkavégzéshez szükséges eszközök közé integrál.

A Google Gemini nevű képgeneráló mesterséges intelligenciája még februárban keveredett botrányba, miután problémája támadt az emberábrázolással. Az eszköz történelmileg helytelenül ábrázolta a náci katonákat és az amerikai alapító atyákat is színesbőrűként. A cég ezután leállította a Gemini emberábrázoló képességeit, és bár azt ígérték, hogy a problémát néhány héten belül javítják, a hibajavítás május közepéig nem történt meg. A TechCrunch értesülései szerint a Google továbbra is dolgozik a megoldáson, de egyelőre nem lehet embereket ábrázoló fotókat generálni a Geminivel, és nem ismert, hogy ez mikor változik meg .

Egy youtuber különleges módszerrel tesztelte a modern antivírus szoftverek hatékonyságát: 1000 vírust telepített a számítógépére, majd rájuk engedte a vírusirtókat, és a kísérlet eredményéről videót készített.

Egy másik érdekes eseményben egy konfigurációs hiba miatt a Google véletlenül törölte egy ausztráliai nyugdíjalap minden adatát a felhőszolgáltatásáról, amelynek értéke 44 ezer milliárd forintot tett ki. Szerencsére más helyen is voltak mentések, így a nyugdíjalap megmenekült.

A légi közlekedésben is történt egy incidens, amikor egy Boeing 747-400-as utasszállító hajtóműve felszállás közben gyulladt ki, 468 utassal a fedélzetén. A pilóták végül úgy döntöttek, hogy visszafordulnak és sikeresen leteszik a gépet.

A megújuló energiaforrások terén is történt előrelépés, az Ottawai Egyetem kutatói felfedezték, hogy a kétoldalas napelemek alá helyezett fényvisszaverő felület segítségével a panelek 4,5 százalékkal több energiát termelnek, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet.