Leteszteltük az androidos Apple Watch-ot

Bemutatkozott a Huawei legújabb okosórája, az újratervezett Watch Fit 3, amely számos új funkcióval és modern megjelenéssel érkezik, ám hiányosságai ellenére is kedvező ár-érték arányú eszköznek ígérkezik.

A Huawei május elején egy dubaji sajtóeseményen mutatta be nemzetközileg az új Watch Fit 3 okosórát, amely a Watch Fit 2-höz képest jelentős újításokat hozott, mint például a nagyobb és fényesebb kijelző, valamint az új szoftver. A vállalat számos okosórát kínál, a prémium Watch Ultimate-től a vérnyomásmérővel ellátott Watch D-n át a klasszikus órák megjelenését idéző Watch GT-ig, de a Watch Fit 3 egy teljesen új külsőt kapott.

A Huawei Health alkalmazás letöltése szükséges az óra párosításához, amely az iPhone, Samsung és Huawei telefonok alkalmazásboltjaiból könnyen elérhető, más gyártók esetében azonban a Huawei weboldaláról kell letölteni. A párosítási folyamat gyors és egyszerű, és az óra szoftveres felületén keresztül vezeti a felhasználót.

A Watch Fit 3 kialakítása hasonlít az Apple Watch-ra, de könnyű és kényelmes viseletet biztosít, háromféle szíjváltozatban és alumínium tokkal érkezik. A 1,82 hüvelykes, 60 hertzes kijelző akár 1500 nites csúcsfényerőt is képes produkálni. A dobozban csak az óra, a szíj és egy töltőkábel található, vezeték nélküli töltés nem támogatott, de a gyorstöltés igen.

A Watch Fit 3 számos edzésmódot képes rögzíteni, és előre elkészített edzésterveket is tartalmaz. Az óra figyeli a napi aktivitást, pulzust, véroxigénszintet, alvást és stressz szintet, de EKG-t nem készít, és érintéses fizetésre sem képes. Az iOS-es készülékekhez csatlakoztatva az értesítések megjelennek, de nem reagálhatunk rájuk, míg androidos készülékek esetében ez az opció adott.

A Huawei szerint az óra akár tíz napot is kibír egy töltéssel, bár valós használatban ez inkább 6-7 nap. A Watch Fit 3 kedvező áron kapható, a szilikonpántos modellek 60 ezer, míg a bőr és szövetszíjas modellek 70 ezer forintért. Az Apple Watch-hoz képest a Huawei készüléke szélesebb körben kompatibilis, így androidos felhasználóknak ideális választás lehet.

Az Apple azonban nem áll meg a fejlesztésekben, és a piacon lévő versenytársak, mint a Huawei és a Honor, kemény ellenfelei miatt folyamatosan újít. Az iparági értesülések szerint az Apple egy vékonyabb iPhone változatát fejleszti, amely várhatóan 2025-ben kerül piacra, és valószínűleg drágább lesz, mint az Apple iPhone Pro Max. A vékonyabb iPhone 2025 szeptemberében, az iPhone 17-tel együtt várható a piacon. Az Apple továbbá azt is tervezi, hogy 2025 tavaszán egy olcsóbb iPhone-t, az iPhone SE utódját is piacra dobja. Az International Data Corporation piackutató cég szerint 2024 első három hónapjában a Samsung tudhatta magáénak a legnagyobb piaci részesedést 20,8 százalékkal, míg az Apple ebben az időszakban csupán 17,3 százalékos piaci részesedést tudott felmutatni.