Lakásárak változása: csökkenés és stagnálás egyes régiókban

Áprilisban jelentősen lassult a lakásárak emelkedésének üteme, és több területen csökkenést vagy stagnálást tapasztaltak, bár Debrecen környékén továbbra is nőttek az ingatlanárak.

Az ingatlan.com legfrissebb lakáspiaci elemzése szerint áprilisban az országos és a budapesti lakásárindex 1,9 százalékos drágulást mutatott az év első negyedévéhez képest. Ezzel szemben a márciusi adatokhoz képest már változások figyelhetők meg:

  • Budapesten a drágulás mértéke 0,8 százalékra csökkent, míg márciusban még 1,4 százalékos volt.
  • Pest megyében az árak stagnáltak, korábban közel egy százalékos növekedést regisztráltak.
  • A nyugat-dunántúli, észak-magyarországi és dél-alföldi régiókban csökkenést észleltek az árakban.
  • Az észak-alföldi régióban, amely Debrecen térségét is magában foglalja, 2,8 százalékos drágulást tapasztaltak.
  • A dél-dunántúli régióban, Baranya megyével együtt, a márciusi csökkenés után 1,8 százalékos drágulás következett be.
  • Országos szinten az áprilisi 0,3 százalékos emelkedés jelentősen elmarad a márciusi közel két százaléktól, ami már csak stagnálásnak felel meg.

A lakásárak emelkedésének lassulása azzal magyarázható, hogy az eladóknak figyelembe kell venniük a vásárlók fizetőképességét, annak ellenére, hogy a lakáspiaci forgalom élénkül. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fizetőképesség javult a lakáshitelkamatok csökkenése és az állami támogatások bővítése révén. Azonban a lakáspiaci kereslet még nem érte el a 2021-es szintet, amikor a lakásárak növekedése is gyorsabb volt.

Az elemző hozzátette, hogy az első negyedévben tapasztalt keresletélénkítés áprilisra kifulladt, ami jó hír a vevők számára. A több adásvételnek köszönhetően bővül a kínálat, és a továbbköltözés esetén könnyebb az otthonok értékesítése, miközben az új ingatlanok vásárlásakor nem kell magasabb árakkal számolni. Ez a jelenség ritka az élénkülő lakáspiacokon.