Fordulat Navalnij rejtélyes halálának ügyében

Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy nem Vlagyimir Putyin orosz elnök állhat Alekszej Navalnij meggyilkolásának hátterében, de Washington továbbra is felelősségre vonja őt az ellenzéki politikus haláláért.

Az amerikai hírszerző ügynökségek szerint valószínűleg nem Putyin rendelte el Navalnij meggyilkolását, aki 47 éves korában egy sarkvidéki fogolytáborban hunyt el. Navalnij Putyin legnagyobb belföldi politikai riválisaként volt ismert. A Wall Street Journal és a Meduza szombati beszámolója alapján az amerikai hírszerző közösség széles körben elfogadta ezt a megállapítást, beleértve a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatalát és a Külügyminisztérium hírszerzési egységét is.

Navalnij támogatói korábban Putyint vádolták meg az ellenzéki vezető meggyilkolásával, és bizonyítékokkal kívánták alátámasztani állításaikat. A Kreml azonban tagadta az orosz állam érintettségét az ügyben, és Putyin maga szomorúnak nevezte Navalnij halálát, hozzátéve, hogy kész lett volna átadni őt a Nyugatnak fogolycsere keretében, ha Navalnij nem tér vissza Oroszországba.

Navalnijt először 2013-ban ítélték el sikkasztás vádjával, majd 2020-ban megmérgezték. Berlinben kezelték, és miután 2021-ben visszatért Oroszországba, korrupció vádjával börtönbe került. Az orosz-ukrán háború kezdetével újabb ítéleteket szabtak ki rá, összesen 30 év börtönre ítélve.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, üres spekulációnak nevezte a Wall Street Journal cikkét. Az amerikai megállapítások titkos hírszerzési információkon és nyilvános tények elemzésén alapultak, figyelembe véve többek között Navalnij halálának időpontját és annak hatását Putyin újraválasztására. Leonyid Volkov, Navalnij egyik vezető tanácsadója, naivnak és nevetségesnek minősítette az amerikai értékelést, mivel szerinte azok, akik azt állítják, hogy Putyin nem volt benne a dologban, „nyilvánvalóan semmit sem értenek a modern Oroszország működéséről”.

Az amerikai hatóságok tájékoztattak néhány európai titkosszolgálatot is arról, mire jutottak Navalnij halálának kapcsán. Néhány európai ország továbbra is kételkedik abban, hogy Putyinnak nem volt közvetlen köze Navalnij halálához – mondták a WSJ európai biztonsági szolgálatoknál lévő forrásai. Slawomir Dembski, a lengyel elnökhöz közel álló Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója kételkedett abban, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek értékelése helytálló, mivel „Navalnij politikai szempontból nagyon értékes fogoly volt, és mindenki tudta, hogy Putyinnak személyes érdeke fűződik a sorsához”.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatójának Hivatala nem kívánt nyilatkozni, és a washingtoni orosz nagykövetség szóvivője sem válaszolt az újságírók megkeresésére.

A tragédia Magyarországon is heves reakciókat váltott ki, sorra reagáltak a magyar ellenzéki politikusok is, akik szerint egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős a történtekért. Februárban, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, a kormánypárti képviselők nem álltak fel, amikor a párbeszédes Tordai Bence napirend előtti felszólalásában arra kérte képviselőtársait, álljanak fel, és egyperces néma csenddel adózzanak az orosz ellenzéki vezető emléke előtt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök viszontválaszában megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy önmérsékletet tanúsítottak a Navalnij-ügyben, és kijelentette, hogy „sovinisztáknak nem jár tisztelet”.