Elon Musk cége agyi implantátumot ültetett be egy férfi agyába

Elon Musk agyi implantátumokat fejlesztő cége, a Neuralink problémákkal szembesült, miután egy 29 éves férfi, Noland Arbaugh agyába ültetett mikrocsip szálai elkezdtek visszahúzódni. A Wall Street Journal cég által közzétett blogposztra hivatkozva számolt be arról, hogy az implantátum egyes szálai, amelyek az eszközt az agyhoz kötik, leválni kezdtek, bár a probléma okát nem tették közzé.

A Neuralink még januárban ültetett be először mikrocsipet egy ember agyába, azzal a céllal, hogy a bénult emberek képesek legyenek számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani csupán a gondolataikkal. Arbaugh, aki egy búvárbaleset következtében sérült meg nyaktól lefelé, már egy nap után távozott a kórházból az implantátum beültetése után, és hamarosan képes volt gondolatai segítségével sakkozni és Civilization VI játékot játszani.

Azonban az implantátum február végén kezdett elromlani, a csipet az agyhoz kötő szálak egy része visszahúzódott, ami csökkentette az elektródák számát és ezzel az eszköz hatékonyságát is. A probléma nyilvánosságra kerülése után felmerült az implantátum eltávolításának lehetősége, de a cég mérnökei továbbfejlesztették az eszközt és helyreállították annak működőképességét.

Elon Musk január 29-én az X-en (korábban Twitter) jelentette be, hogy a Neuralink beültette az első mikrocsipjét egy ember agyába. Ez az implantátum az első teljesen vezeték nélküli eszköz, amely papíron fejlettebbnek számít a versenytársainál, bár a program részleteiről keveset lehet tudni. A Neuralink korábban már állatok agyába is ültetett mesterséges intelligenciával ellátott mikrocsipeket, amelyek segítségével például egy állat képes volt az agyával irányítani a Pong videójátékot, de az FDA kezdetben elutasította a cég klinikai vizsgálatokra vonatkozó kérelmét. A cég ellen állatkínzás gyanúja miatt több vizsgálat is indult, és felmerült, hogy patogéneket tartalmazó csipeket szállíthattak óvintézkedések nélkül, valamint az is kiderült, hogy a majmok véres halált halhattak a kísérletek során. A Neuralink nemrégiben azt is közölte, hogy egy új chipje képes lehet a látás visszaállítására.

A visszahúzódó szálak miatt romlottak a chip kommunikációs képességei, így az nem tudta olyan hatékonyan elvégezni a feladatát. A cég szerint ez a páciens egészségére nézve nem volt veszélyes, és a visszahúzódó szálak ellenére is tovább használhatta volna a chipet. A Neuralink március vége óta először árult el érdemi részleteket a problémáról, és nem feltétlenül jó híreket közölt.

2023 őszén horrorisztikus részletek derültek ki arról, mi történt azokkal a kísérleti állatokkal, melyekbe beépítették a Neuralink chipjét.