Amerikai egyetemek tucatjain tüntetnek a diákok a palesztinok mellett

Múlt héttől több száz diák települt ki a New York-i Columbia Egyetem kampuszára, hogy a gázai háború beszüntetéséért és Izrael ellen tüntessenek. Követelték az intézmény vezetésétől, hogy szakítsák meg a kapcsolatot az Izraelhez köthető partnerekkel. A tiltakozás során több antiszemita megnyilvánulás is elhangzott.

Pénteken a New York-i rendőrség a Columbia Egyetem vezetésének kérésére feloszlatta a tüntetést, több diákot letartóztattak, eltávolítottak, kirúgtak, ami további tüntetésekhez vezetett az Egyesült Államok negyven nagy egyetemén, szolidaritásból a Columbia Egyetem diákjaival.

Tegnap hajnalban száz diákot tartóztattak le az Egyesült Államokban, legtöbbjüket a bostoni Emerson College-ban és az Ohio Állami Egyetemen. Atlantában a rendőrség gumilövedékekkel és könnygázzal lépett fel, míg Columbusban összecsapások történtek a rendőrök és a tüntetők között.

A diákok október óta szerveznek gyűléseket, ülő- és éhségsztrájkokat a háború ellen, amelyben palesztin oldalon harmincezer, izraeli oldalon ezer felett jár a halálos áldozatok száma. Az egyetemek vezetőségére alapítványi oldalról is nyomás nehezedik, a kuratóriumok többször is a tiltakozások betiltását követelték.

A Columbia Egyetemen a távoktatásra való áttérés ellenére a tüntetések folytatódnak. A diákok tárgyalnak az egyetem vezetőségével, és bár az izraeli kapcsolatokkal rendelkező cégekkel való együttműködés megszakítását nem érték el, az átláthatóbb költségvetés felé tett lépésekkel némi eredményt könyvelhettek el.

A Columbia vezetője, Mincouche Shafik ellen sikertelen leváltási kísérlet történt, de vizsgálat indult ellene, mivel a rendőrség beengedésével aláásta az akadémiai szabadságot, és figyelmen kívül hagyta a hallgatók és oktatók jogait.