Pikó András: „Ez nem ugyanaz a meccs, mint amit öt évvel ezelőtt lejátszottunk”

Józsefváros polgármestere, Pikó András szerint erősebb pozícióban van, mint az előző választásokon, és bízik az esélyeiben. A kerületi lakhatási válság kezelése és a társadalmilag igazságos felújítások mellett érvel, miközben a parkolási rendszer reformját is sikernek tartja.

Pikó András, Józsefváros polgármestere úgy véli, hogy a mostani helyzet eltér az öt évvel ezelőtti választásoktól. Szerinte a Fideszt (és Sára Botond jelenlegi főispánt) 2019-ben azért tudta megverni, mert nem vették őt komolyan, most viszont erősebb csapata van, és bár a Fidesz komolyabban veszi őt, mint korábban, mégis bizakodó az esélyeit illetően. A politikus szerint a Fidesz által indított Sára Botond többszörös kudarcot szenvedett, nemcsak tőle, hanem Jámbor Andrástól is 2022-ben, és ez a Fidesz rossz állapotát tükrözi.

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítása és a lakhatási válság kezelése kiemelt célja volt Pikó Andrásnak, amelynek keretében 2024 októberéig 201 lakást újítanak fel, és a kerületi szociális támogatásra fordítandó összeget évi 130 millióról félmilliárdra emelték. A józsefvárosi szociális lakásügynökség keretében magánlakásokat bérbe vesznek és szociális alapon tovább bérbe adnak, ami a piaci árakhoz képest kedvező ajánlatnak számít.

A Diószegi Sámuel utca fejlesztését érintő törvényjavaslat, amely az ingatlanok államosítását célozza, 210 család lakhatását fenyegeti bizonytalansággal. Pikó András szerint a kormányzati döntés akadályozza a tervezett fejlesztéseket, és a lakók többsége nem szeretne elköltözni a kerületből. A polgármester szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem tájékoztatja őket a tervezett beruházásokról, és a lakók kilakoltatása embertelenül rövid határidőt jelentene. Pikó András 8-10 milliárd forintot szánna arra, hogy a Diószegi Sámuel utca páros oldalát fejlesszék, és „a lakókkal egyeztetett kész tervei vannak, ezt akadályozná most meg a kormány a kisajátítással”. Ha elfogadják a törvényt, 6-8 embert kell felvenniük az önkormányzathoz, akik csak ezzel a programmal foglalkoznak majd. Pikó András szeretné, ha az emberek elhelyezésének feladatát az önkormányzat kapná meg, és céljuk, hogy az érintett lakókat Józsefvárosban helyezzék el állami pénzen, a számukra is elfogadható határidő pedig 2026. június 30. lenne.

A parkolási rendszer reformját, amely fizetőssé tette a lakossági parkolási engedélyeket, Pikó András sikeresnek tartja, mivel ezáltal csökkent a parkolóhelyek túlterheltsége. 12 000 parkolóhelyre 9000 engedélyt adtak ki, és éjszakára bevezették a kizárólagos lakossági parkolást. Sára Botond, a Fidesz jelöltje szerint viszont visszaállítaná az ingyenes parkolást, amit Pikó András szerint a parkolóhelyek szűkössége miatt nem tart megoldásnak.

Pikó András választási programjában a lakhatási program folytatását, az egészségügyi ellátás fejlesztését és a kerület zöldítését tartja a legfontosabbnak. Az egészségügy terén online időpontfoglalást és szűrőbuszokat terveznek, valamint a rendelőintézet melléképületének felépítését egy egynapos sebészeti részleggel. Nyilvánosan hívta Kocsis Mátét, hogy menjenek el együtt a lakókhoz és nézzenek a szemükbe, de Kocsis nem reagált. Pikó hozzátette: évek óta a kerületben nem látta Kocsist. Az interjúban arról is beszélt, hogy a kerületben évek óta nem látta Kocsis Mátét, ki korábban Józsefváros polgármestere és országgyűlési képviselője volt. Mint ahogy Sára Botonddal sem találkozott Pikó a VIII. kerületben az elmúlt öt évben, így nem tudja, hogy ellenfele honnan veszi azt, hogy több lett a hajléktalan ember Józsefváros utcáin.

Sára Botond pár hete arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy mióta Pikó vezeti a kerületet, nagyon komoly probléma van a közbiztonsággal, koszosak az utcák, a hajléktalanhelyzet pedig egyenesen tarthatatlanná vált. Ellenfele szemére vetette azt is, hogy jó kapcsolatokat ápol a hajléktalanellátó szervezetekkel, és az önkormányzat pénzét osztogatta nekik az elmúlt években. „Az egyik első intézkedésünk lesz, hogy ezen változtatunk, mert Józsefváros nem képes arra, hogy Budapest összes hajléktalanját ellássa. Éppen ezért a megoldás az, hogy azokat a hajléktalanellátó intézményeket, amelyek nem működnek hatékonyan, be kell zárni, és Budapest hajléktalanellátását teljesen újra kell szervezni” – fogalmazott Sára. Pikó szerint a fideszes vezetés idején sem csináltak semmit ezen a téren, a hajléktalanellátók bezárása pedig csak növelné az utcán lévő emberek számát.