Fidesz vezető politikusának és a kormány szokatlanul erős kijelentései Oroszországról és a NATO-ról

"Ha most nem lennénk NATO-tagok, valószínűleg nem Ukrajna védené magát egy orosz támadással szemben, hanem mi" – mondta Németh Zsolt, a Magyar Parlament Külügyi Bizottságának elnöke és a Fidesz alapító tagja a Magyar Atlanti Társaság keddi konferenciáján a Válasz Online szerint. Németh a múltban többször is tett olyan kijelentéseket Oroszországról és a NATO-ról, amelyek ellentmondanak a hivatalos kormánykommunikációnak és a Fidesz propagandájának, de Orbán álláspontját soha nem helyezte ilyen közvetlenül kétségbe.

Németh kijelentette, hogy "függetlenül attól, mit mondanak Putyin elnök tisztelt propagandistái, a NATO nem egy oroszellenes szervezet, soha nem tervezte Oroszország megtámadását és most sem tervezi, de képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól. Az, hogy Oroszország nem tudja katonai eszközökkel korlátozni a magyar szuverenitást, éppen annak köszönhető, hogy NATO-tagok vagyunk" .

A politikus szerint "az a tény, hogy Oroszország ezt a védelmi szövetséget fenyegetésnek látja, csupán annak a bizonyítéka, hogy gyakorolni akarja a kontrollt a NATO tagjai – vagy legalábbis néhányuk – felett, és a NATO ezt lehetetlenné teszi. Oroszország viselkedése többet mond Oroszországról, mint rólunk" .

Németh szerint az oroszok célja a magyar szuverenitás aláásása. Nem feltétlenül akarnak minket megszállni, hanem inkább azt akarják diktálni, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk, kikkel szövetkezzünk, milyen fegyvereket tartsunk, mit képviseljünk a nemzetközi fórumokon. És éppen a NATO nyújt védelmet ezekkel a törekvésekkel szemben, így a NATO-tagság a magyar szuverenitás megőrzésének politikájának egyik legfontosabb eleme .

Zsolt Németh szerint az ukrajnai háború miatt most van a legnagyobb jelentősége Magyarország NATO-tagságának, mióta 25 évvel ezelőtt csatlakoztunk, ezért határozottan kell fellépnünk azokkal az erőfeszítésekkel szemben, amelyek a magyar közvéleményt a NATO ellen fordítják. "Ma minden olyan kísérlet, amely a NATO-val kapcsolatos közvéleményt félrevezeti, közvetlen fenyegetést jelent országunk fizikai biztonságára és szuverenitására" – mondta, hozzátéve, hogy a NATO-ba vetett bizalom aláásására irányuló különböző taktikák valójában a orosz katonai stratégia részét képezik .

"...az az állandó ismétlődő ötlet, hogy az orosz-ukrán háború a NATO miatt tört ki, rendkívül káros. E mantra szerint indokolt, hogy a nagyhatalmak, Oroszország és esetleg Kína, gyakorolják a kontrollt a saját érdekszférájuk felett. Előnytelen precedensnek tartják, hogy a világ szuverén országai szabadon gyakorolják az ENSZ Alapokmányának 51. cikkében biztosított jogot, hogy saját szövetségeseiket válasszák" .

A Válasz Online kiemeli, hogy Németh jelenlegi nyilatkozata azért is jelentős, mert ő mutatta be Orbán Viktor miniszterelnököt 2022-ben Tusnádfürdőn, azelőtt a beszéd előtt, amelyben Orbán éppen azt tette, amire Németh most figyelmeztetett .

Abban az időben Orbán azt mondta:

"Oroszok nagyon világosan megfogalmazták biztonsági igényeiket, és a diplomáciában szokatlan módon le is írták, elküldték az amerikaiaknak és a NATO-nak. Írásban követelték, hogy Ukrajna soha ne válhasson a NATO tagjává, hogy Ukrajna ezt nyilatkozza ki, hogy a NATO maga is biztosítsa ezt Oroszország felé, és hogy ígérjük meg, soha ne helyezzünk el Ukrajna területén olyan fegyvereket, amelyek elérhetik az orosz területet. A Nyugat visszautasította ezt az ajánlatot, és nem volt hajlandó tárgyalni róla. Azt mondták, hogy a NATO-nak 'nyitott ajtó politikája' van, azaz hogy az ajtók nyitva állnak, bárki jelentkezhet, és mi döntjük el, hogy felvesszük-e őket vagy sem. És ennek az elutasításnak a következménye az, hogy ma az oroszok fegyverekkel kényszerítik ki biztonsági követeléseiket, amelyeket korábban tárgyalások útján próbáltak elérni" .

A kormányzati kommunikáció másik oldaláról, Gergely Gulyás, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő, Eszter Vitályos közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a kormány a béketárgyalásokra összpontosítását sürgeti a NATO-tól, és hogy Magyarország nem kíván részt venni a konfliktusban. Gulyás hozzátette, hogy "Magyarország hűséges szövetségese a NATO-nak", de jelenleg a békét kell szolgálni, ami a magyar hadsereg megerősítését igényli, "ahelyett, hogy olyan műveletekben veszünk részt, amelyek világháborút kockáztatnak nukleáris hatalmak között" .

A kínai elnök, Hszi Csin-ping hivatalos, háromnapos látogatása során Gulyás elmondta, hogy Magyarország érdekelt abban, hogy több kínai befektetést vonzzon az országba. A kínai elnök csak két EU fővárosba látogat ezen az útján: Párizsba és Budapestre, ami a miniszter szerint Magyarország megnövekedett súlyát mutatja a világpolitikában. Gulyás hangsúlyozta, hogy Kína az elmúlt két évtizedben hosszú utat tett meg gazdasági szempontból, ezért érdekünk, hogy több kínai befektetést vonzzunk Magyarországra .

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!