Áder János villája előtti járda felújítása

A XII. kerületi Béla király úton, Áder János volt köztársasági elnök állami rezidenciája előtt megújult a járda egy rövid szakaszon. A felújítást a kerületi önkormányzat rendelte meg, de a munkálatok csak Áderék telekhatárától néhány méterrel mentek túl, így a szomszéd csak részben részesült a friss aszfalt előnyeiből.

A XII. kerületi önkormányzat a Penta Kft.-t bízta meg a beruházással, és válaszukban a fővárosi önkormányzatot tették felelőssé a járdaszakasz rövidségéért. Azt állították, hogy a főváros visszalépett az út felújításától, ami a járda teljes hosszának felújítását is meghiúsította.

Ez azonban csak részben felel meg a valóságnak, mivel másfél évvel korábban a Béla király út egy másik szakaszát már felújították, de az önkormányzat nem javította ki a járdát. A Budapest Közút Zrt. megerősítette, hogy ők nem végeztek szegélycserét, és a járdák felújítása nem tartozik a feladataik közé.

A XII. kerületi önkormányzat szerint a járdajavítás három ütemben történik. A Béla király út 3–7. közötti szakaszon korábban megtörtént a javítás, jelenleg a Devecseri parktól a 3. számig zajlik a munka, amelynek nagy része térkővel fedett járdaszakasz, valamint van egy rövid, közel 10 méteres aszfaltos szakasz, ami a már elkészült aszfaltos szakaszt köti össze a térkővel fedett szakasszal. Áderék előtti szakasz már viseltes volt a villa korábbi újjáépítése során használt teherautók miatt. A járdajavítás első üteme négy évvel ezelőtt történt, és most új térkövet raktak le, valamint új aszfaltot kapott a járda.

A felújítás költségeiről még nincsenek információk, mivel a munkálatok még nem fejeződtek be, és a vállalkozó még nem nyújtotta be a számlát.

Áder János 2022-ben költözött be a 720 négyzetméteres, 929 millió forintból felújított Béla király úti házába. Az RTL adatigénylése szerint a villában a villany- és gázszámla összege tavaly 9,4 millió forint volt, amit az adófizetők álltak.