Németh Zsolt kritikája Oroszországgal szemben

Németh Zsolt, a Fidesz alapító tagja és a parlament külügyi bizottságának elnöke, éles szavakkal illette Oroszországot a Magyar Atlanti Társaság konferenciáján, hangsúlyozva a NATO-tagság jelentőségét Magyarország számára.

Németh Zsolt szerint, ha Magyarország nem lenne a NATO tagja, akkor jelenleg nem Ukrajna, hanem Magyarország védekezne egy orosz támadással szemben. Ezt a véleményét a Magyar Atlanti Társaság keddi konferenciáján fejtette ki, és a Válasz Online számolt be róla.

A politikus, aki korábban is megfogalmazott eltérő nézeteket Oroszországról és a NATO-ról, most ismét szembement a kormány álláspontjával. Kijelentette, hogy a NATO nem oroszellenes szervezet, és soha nem is tervezte Oroszország megtámadását, de képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól. Németh Zsolt szerint Oroszország nem tudja katonai eszközökkel korlátozni a magyar szuverenitást, mert Magyarország a NATO tagja.

A Fidesz alapító tagja úgy véli, hogy Oroszország a NATO-t fenyegetésnek tekinti, és ezzel azt bizonyítja, hogy uralmat akar gyakorolni a szövetség tagjai felett, de a NATO ezt ellehetetleníti. Németh szerint Oroszország magatartása többet árul el önmagáról, mint rólunk.

Németh Zsolt azt is hozzátette, hogy Oroszország célja lehet a magyar szuverenitás aláásása, és bár megszállni nem tudnak, de diktálni szeretnének. Ezzel szemben a NATO védelmet nyújt Magyarország számára az ilyen törekvésekkel szemben.

A politikus kijelentéseire Gulyás Gergely, a Kormányinfón reagálva, egyetértett azzal, hogy a NATO Magyarország számára a legnagyobb biztonságot nyújtja, és kifejtette, hogy nem fél az orosz támadástól.