Észak-Macedón választási győzelem és Orbán gratulációja

Orbán Viktor gratulált az észak-macedóniai jobboldali VMRO-DPMNE párt választási győzelméhez, amelynek egykori vezetője, Nikola Gruevszki Magyarországon kapott menedéket 2016-ban. A magyar miniszterelnök és a győztes párt elnöke, Hrisztijan Mickoszki közötti telefonbeszélgetésről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

A VMRO-DPMNE, amely 2006 és 2017 között már vezette az országot, most ismét hatalomra kerülhet, a szociáldemokrata pártot az ellenzék szerepébe szorítva. A párt kezdetben az euroatlanti integráció támogatójaként indult, de idővel egyre erősebbé váltak az EU-szkeptikus és oroszbarát hangok.

A szociáldemokraták kormányzása alatt az ország 2020-ban NATO-tag lett, és 2022-ben megkezdődhettek az EU-csatlakozási tárgyalások. A választásokon a VMRO-DPMNE 42 százalékos szavazati aránnyal győzött, míg a szociáldemokraták csupán 14 százalékot értek el.

A választási kampány során a VMRO-DPMNE a nemzeti szuverenitás kérdését helyezte előtérbe, ellenezve a Bulgáriával tervezett megállapodást, amely Macedónia bolgár kisebbségének elismerését vonná maga után. A párt szerint ez a megállapodás az ország nemzeti öntudatát csorbítaná, noha az EU-tagság előfeltétele lehet.

Orbán Viktor a telefonbeszélgetés során a két ország közötti kapcsolatok erősítéséről beszélt Mickoszkival. A magyar kormányhoz közel álló körök már korábban is érdeklődtek az észak-macedóniai befektetések iránt, különösen a tömegtájékoztatás területén.