Oroszország és az ukrajnai helyzet: béketárgyalások és szankciók

Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov szerint jelenleg nem állnak fenn az orosz-ukrán béketárgyalások előfeltételei, és az orosz LNG-re vonatkozó esetleges uniós szankciók tisztességtelen versenyre utalnak.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki szóvivő szombati sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a béketárgyalásokhoz szükséges előfeltételek még nem állnak fenn Moszkva és Kijev között. Peszkov hozzátette, hogy Ukrajna álláspontja a tárgyalások elutasításáról ismert, ezért folytatódik a "különleges katonai művelet".

Az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) kapcsán tervezett nemzetközi szankciókról szólva Peszkov úgy vélekedett, hogy ezek a lépések Oroszország kiszorítására irányulnak az energiapiacokról, ami drágább piacokra való átállást jelentene, előnyös helyzetet teremtve az Egyesült Államoknak és más országoknak, miközben az európai ipar magasabb gázárral szembesülne.

A szóvivő szerint az orosz LNG szállítására vonatkozó esetleges uniós szankciók jogtalan és tisztességtelen verseny megnyilvánulásai lennének, és Oroszország természetesen keresi a módját, hogy leküzdje ezeket az akadályokat.

Az Európai Unió által tanulmányozott tilalom, amely az orosz LNG reexportját érintené unión kívüli országokba európai kikötőkön keresztül, nem érintené az EU-tagállamokat abban, hogy saját szükségleteikre vásároljanak orosz LNG-t.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pekingi látogatásával kapcsolatban Peszkov kijelentette, hogy a Kreml nem tartja szükségesnek kommentálni a Kínára nehezedő nyomást az Oroszországgal való kapcsolatai miatt. Kína, mint szuverén állam, képes védeni érdekeit, és közben Oroszország közeli partnere marad.

A The Wall Street Journal című amerikai lapban megjelent cikkre reagálva, amely szerint az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő nem érintett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálában, Peszkov azt mondta, hogy az nem tekinthető "jó színvonalú cikknek", amely figyelmet érdemelne.

Végül Peszkov kiemelte, hogy Moszkva támogatja a kapcsolatok fenntartását Azerbajdzsán és Örményország között, mivel ez hozzájárul a feszültség enyhüléséhez és a vitatott kérdések végleges megoldásához, ami elősegítheti a két ország közötti békemegállapodás mielőbbi elérését. Azonban a helyzet Örményországban feszült marad, ahol heves tüntetéshullám söpört végig az országon, és a katonák is összecsaptak a rendvédelemmel. Az örmény fegyveres erők egy része csatlakozott a tüntetőkhöz, és több összecsapásra is sor került a tiltakozók és a rendvédelmi szervek között.

Az örmény miniszterelnök-helyettes és az azeri kollégája közötti tárgyalások eredményeként előzetes megállapodás született a határmegállapításról, amelynek értelmében Örményország több határ menti területet enged át Azerbajdzsánnak. A megállapodást az Egyesült Államok és az Európai Unió is üdvözölte, de az érintett területek lakói tiltakozásba kezdtek, és közel száz embert vettek őrizetbe a kormányellenes tüntetéseken.

: MTI : article-2