Férfi kéziseink idegenben is gáláztak, fél lábbal már a világbajnokságon érezhetik magukat

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott 33–26-ra győzött Litvániában a jövő évi világbajnokság selejtezőjének első mérkőzésén. A visszavágót vasárnap 17.15-től rendezik Veszprémben, ahol a párharc győztese kijut a jövő év világbajnokságra.

A magyar csapatból több játékos is hiányzott: Szita Zoltán, Hanusz Egon és Mikler Roland mellett Rodríguez Álvarez Pedro sem utazott el a mérkőzésre. A találkozó elején a magyarok több hibát vétettek, lassan támadtak, így kétgólos hátrányba kerültek. Azonban Imre Bence sorozatban háromszor volt eredményes, Bartucz László pedig több ziccert is védett, ami előnyt biztosított a csapatnak (9–8). Chema Rodríguez szövetségi kapitány az első félidő végén több újítást is bevetett, így a szünetben 13–11-re vezetett a magyar együttes. Az első félidő végén beküldte Szöllősi Szabolcsot, támadásban is a pályán hagyta Ligetvári Patrikot, illetve létszámfölényes támadójátékot alkalmazott.

A második félidőben a magyar válogatott egy 5–0-s, majd egy 5–1-es sorozattal növelte az előnyét, és a hatékony védekezésnek köszönhetően számos lerohanásgólt szerzett. Chema Rodrígueznek nem volt szüksége időkérésre, a harmadikat csak a mérkőzés vége előtt kilenc másodperccel használta fel. A magyar csapatnak többször is lehetősége volt a tízgólos különbség kialakítására, de végül héttel győzött (26–33). A szövetségi kapitány a végeredménnyel, a hétgólos győzelemmel elégedett volt, de a munkával nem teljesen, mivel tudatában volt, hogy a szezon vége felé több meglepetés is történhet.

A mezőny legjobbjának Imre Bencét választották, aki 12 lövésből 11 gólt ért el. Bartucz László nyolc, Palasics Kristóf pedig két védéssel zárt. A litvánok részéről Karolis Antanavicius és Mindaugas Dumcius hat-hat gólt szerzett, míg Giedrius Morkunas hat, Lukas Gurskis pedig két lövést védett meg.

A magyar és a litván csapat ez volt a 15. találkozója, ahol a magyarok 12 győzelemmel és három vereséggel állnak. A január 14. és február 2. között megrendezésre kerülő világbajnokság házigazdái Horvátország, Dánia és Norvégia lesznek. A mezőnyben már helyet foglaltak Svédország, Franciaország, Németország és több más nemzet is.

A 29. férfi világbajnokságon a magyar csapat a 23. részvételére készül, eddigi legjobb eredményük az 1986-os ezüstérem, legutóbbi szereplésükön, tavaly januárban a nyolcadik helyen végeztek.

Férfi kézilabda, vb-selejtező, 1. mérkőzés:

Litvánia–Magyarország 26–33 (11–13)

Magyarország: Bartucz - Bóka, Bodó 3, Bánhidi 2, Lékai 2, Ancsin 8, Imre 11, cserék: Sipos, Ligetvári, Ilic, Szöllősi 1, Fazekas 2, Krakovszki Zs. 1, Krakovszki B. 1, Rosta 2, Palasics

lövések/gólok: 46/26, illetve 46/33

gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/0

kiállítások: 8, illetve 8 perc