Emberfeletti teljesítmények, drámai bukások – folytatás Budapesten

Napra pontosan egy hónap múlva Budapesten folytatódik az olimpiai kvalifikációs sorozat, ahol a legjobbak között osztják ki a kvótákat június 20. és 23. között a Ludovika Campuson.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat (OQS) első, sanghaji állomása drámai és látványos döntőket hozott. A sportmászás gyorsasági számában az indonéz Veddriq Leonardo és a kínai Vu Peng 5 másodperc alatt teljesítette a 15 méteres magasságot, Leonardo pedig a döntőben 4.88 alatt érte el a csúcsot. A szabadmászásban és a magassági mászásban a dél-koreai Li Dohjun győzött, megelőzve az olimpiai címvédő spanyol Alberto Ginest. Az ötszörös világbajnok Adam Ondra a harmadik helyre esett vissza, miután lecsúszott a fogásról.

A gördeszkázásban az amerikai Jagger Eaton nyerte a street számot, majd a parkban bronzérmet szerzett. Parkban az amerikai Tate Carew diadalmaskodott, míg az olimpiai címvédő ausztrál Keegan Palmer a második helyen végzett. A nőknél a brazil Rayassa Leal győzött a japán Akama Lizzi előtt, az ausztrál Chloe Cowell pedig a döntőben minden trükkjét elrontotta.

A mászó számokban a nőknél Brooke Raboutou szerezte meg az első helyet, a dél-koreai Szeo Csejun előtt. Bréktáncban a nőknél japán házidöntőt rendeztek, melyet Ajumi nyert meg. A férfiaknál a holland Lee és a kínai Lithe-ing közötti csatában végül a holland versenyző diadalmaskodott egyetlen szavazat döntő különbséggel.

A Ludovika Campuson a négy sportág összes világsztárja újra megmérettetik, köztük a négy magyar induló: Kempf Zoltán (BMX), Szarvák Csenge és Lobontiu Menotti Noris (bréktánc), valamint Tusnády Nimród (sportmászás). A rendezvényen a 3x3-as kosárlabdát és a teqballt is kipróbálhatják az érdeklődők. Fürjes Balázs, a NOB magyar tagja szerint minden felszerelést biztosítanak, a belépés pedig ingyenes lesz minden programra.