„Boldogan (akarok) élni egy olyan világban, amit nem értek” – a futballértelmezés határai a Dortmund–PSG BL-elődöntő viszonylatában

Kedden a Paris Saint-Germain elleni kettős győzelemmel jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe a Borussia Dortmund, ami idén is, szinte már megszokott módon nagyon furcsa szezont fut be. Elemzésben mutatjuk be, idén hol bukott el a milliárdos katari fociprojekt, és min múlhatott a Dortmund döntőbe jutása.

Nassim Nicholas Taleb, a Fekete Hattyú című sikerkönyv szerzője szerint a világ, amelyben élünk, nagyban különbözik attól a világtól, amelyről azt hisszük, hogy élünk. Taleb gondolatai jól illusztrálják az idei Bajnokok Ligája-sorozat értelmezhetetlenségét, amelyben a Dortmund meglepetésszerűen jutott a döntőbe.

Gelb schießt Tore > Geld schießt Tore

A Paris Saint-Germain keretfiatalítása ellenére is jelentős bevételt hozott, hiszen olyan nevek távoztak, mint Lionel Messi és Neymar, összesen 207 millió euróért. A játékosfizetéseket 60 millió euróval csökkentették, ami fiskálisan felelős gazdálkodásnak tekinthető. Az újonnan érkező játékosok, mint Randal Kolo Muani, Manuel Ugarte és Gonçalo Ramos, bár jelentős összegekért igazoltak, kevésbé voltak meghatározóak a kezdőcsapatban. A PSG vezetőedzője, Luis Enrique, a spanyol válogatottbeli projektjéhez hasonlóan nyomástűrő és letámadni tudó játékosokra építette a csapatot.

A PSG problémái között szerepelt Lucas Hernandez sérülése és Kylian Mbappé elégedetlensége. Mbappé a nyáron várhatóan Madridba igazol, és középen szeretne játszani, ahol azonban nem mindig dolgozik kellő intenzitással a labda ellen. Luis Enrique a PSG edzőként a folyamatos kötéltáncot és az embertelen feszültséget élte meg.

A Dortmund elleni első BL-elődöntő meccsen a PSG túlbiztosította a centrumot, és nem sikerült hatékonyan letámadnia. A Dortmund szélsői, Jadon Sancho és Karim Adeyemi, komoly eredményeket értek el a párizsiak ellen. A PSG az első félidőben csak 0,13-as xG-t ért el, a második félidőben viszont 1,6 xG-t, de gólt nem sikerült szerezniük.

A visszavágón a PSG továbbra is konzervatívabb labda elleni sémát alkalmazott, de a Dortmund stabil védekezése és Gregor Kobel kapus kiváló teljesítménye meghatározó volt. A PSG hihetetlen mennyiségű helyzetet dolgozott ki, de a támadóprodukciójuk nagy része a kapufán, a védők lábában vagy Kobel kapusban akadt el.

A sárga-fekete hattyú

A Borussia Dortmund szurkolói számára a csapat teljesítménye gyakran kiszámíthatatlan volt. A csoportkörös továbbjutásuk már önmagában is meglepő volt, és a szezon során több meccsen is gyengén teljesítettek. Julian Brandt kritikusan nyilatkozott a csapat teljesítményéről, és a szurkolók is tudják, hogy a csapat idén a színvonal alatt játszik.

A Dortmund BL-negyed- és elődöntőkben mutatott teljesítménye nehezen magyarázható. Edin Terzić vezetőedző új dolgokat talált ki, de nem biztos, hogy ezek az ő érdemei. A csapat mentális megerősödése is kérdéses, hogy Terzićnek köszönhető-e.

A Dortmund BL-döntőbe jutása valóban meglepő volt, és a csapat teljesítménye olyan, mintha valamilyen (sárga) fekete mágia lenne a háttérben. A klub leköszönő elnöke, Watzke még egy utolsó alkalommal találkozik a Real Madridot irányító Florentino Pérezzel.

A Dortmund és a PSG BL-elődöntőjének elemzése rámutat arra, hogy a futballban gyakran a váratlan események és a megmagyarázhatatlan tényezők is meghatározó szerepet játszanak a sikerben vagy a kudarcban.